Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Ανταπόκριση από την Γενική Συνέλευση και τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών στη διεύθυνση στο Δ.ΙΕΚ Σιβιτανιδείου


Εμείς, σπουδαστές της Σιβιτανιδείου μετά από το κάλεσμα μελών –σπουδαστών του Δ.ΙΕΚ Σιβιτανιδείου - του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσιών ΙΕΚ πραγματοποιήσαμε Γενική Συνέλευση με την παρουσία 40-50 σπουδαστών, από κάθε ειδικότητα την Τετάρτη 20/5.


Συζητήσαμε για τα προβλήματα που υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν  στην σχολή και ας είχαν δύο μήνες περιθώριο για να μπορέσουν να βελτιώσουν την κατάσταση. Συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε στο ΙΕΚ μας, που βέβαια απασχολούν όλους τους σπουδαστές σε κάθε ΙΕΚ. Η Γενική Συνέλευση είχε συμμετοχή παρόλη την κατάσταση που επικρατεί και μετά την πανδημία.

Όπως βγήκε από την συζήτηση, το κύριο πρόβλημα που μας απασχολεί  είναι τι θα γίνει με τα δίδακτρα στην σχολή. Από την αρχή όλοι οι σπουδαστές διαφωνούσαμε στο να πληρώσουμε τα δίδακτρα εφόσον εν μέσω πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε κανένα μάθημα ηλεκτρονικά αλλά και σήμερα η εκπαίδευση στα Δ. ΙΕΚ είναι από τα δραματικότερα πράγματα που μπορεί να ζήσει ένας σπουδαστής. Καθώς πολλές ειδικότητες δεν μπορούν να κάνουν εργαστηριακά μαθήματα, ή τμήματα που έχουν χωριστεί στην μέση χωρίς όμως να προσλάβουν καθηγητές ώστε να μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά για να μπορούμε να πάρουμε τις γνώσεις που έχουμε ήδη χάσει.

Έτσι πήραμε απόφαση να γίνει κινητοποίηση, την ίδια ώρα, στην διεύθυνση της σχολής για να ανακοινώσουμε την κοινή απόφαση των σπουδαστών. Η διευθύντρια της σχολής δεν ήταν εκεί, οπότε αναφερθήκαμε στην υποδιευθύντρια της σχολής για τα δίδακτρα, αλλά και για τα υπόλοιπα προβλήματα που υπάρχουν στο ΙΕΚ, όπως για παράδειγμα έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού, για τον χώρο που είναι σαν ερείπιο κλπ. Στην αρχή προσπαθούσε να μας πείσει ότι όλα είναι μια χαρά, έπειτα μετά από την επιμονή μας είπε ότι πιθανά να μην πληρώσουμε και ότι είναι αναρμόδια να δεσμευτεί!

Δεν σταματήσαμε όμως εκεί! Μετά από τη συζήτηση με την υποδιευθύντρια, όλοι οι σπουδαστές που ήταν στην Γενική Συνέλευση μαζευτήκαμε ξανά. Περισσότεροι σπουδαστές δήλωσαν την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στην Επιτροπή Αγώνα που είχε συγκροτηθεί από σπουδαστές, μέλη του Συλλόγου, το προηγούμενο διάστημα για να γίνουμε πιο πολλοί και πιο δυνατοί! Εκεί  πήραμε απόφαση την Τετάρτη 21/5 να γίνει ξανά κινητοποίηση της επιτροπής στην διευθύντρια της σχολής.  


Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και δήλωσε τη στήριξή της και αντιπροσωπεία από το Δ.Σ του Συλλόγου και παρεμβήκαμε μαζί στην διευθύντρια για να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματα που βάζουμε. Αποτέλεσμα τις συζήτησης ήταν, να δεσμευτεί ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ότι οι σπουδαστές δε θα πληρώσουν το εξάμηνο αυτό και όσοι έχουν πληρώσει ήδη όλο το ποσό των διδάκτρων θα επιστραφεί πίσω. Επίσης, επειδή αναφερθήκαμε και για τα υπόλοιπα προβλήματα που υπάρχουν στο ΙΕΚ μας, η διευθύντρια ισχυριζόταν ότι δεν ήξερε για τις ελλείψεις που υπάρχουν στη σχολή.

Επειδή η προφορική δέσμευση δεν μας καλύπτει, ζητάμε να γίνει γραπτή για να εξασφαλίσουμε ότι οι σπουδαστές δεν θα βάλουν ξανά βαθιά το χέρι στην τσέπη, ειδικά μετά από την πανδημία, που έχουν προηγηθεί απολύσεις, περικοπές μισθών, σε εμάς ή τις οικογένειές μας.

Εμείς παρόλα αυτά συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να διεκδικήσουμε :

·         Κατάργηση των διδάκτρων σε ένα Δημόσιο ΙΕΚ

·         Δωρεάν βιβλία με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας

·         Σύγχρονα εργαστήρια

·         Ούτε ένα ευρώ για υλικά και αναλώσιμα

·         Άμεση συντήρηση του κτηρίου

·         Όλοι οι άνεργοι σπουδαστές να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας.

·       Κατάργηση της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει το αίσχος της απλήρωτης και ανασφάλιστης πρακτικής των σπουδαστών όλων των ΙΕΚ. Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το Υπουργείο. Όλοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική να αμείβονται με βάση τη ΕΓΣΣΕ ή των κλαδικών συμβάσεων (όπου υπάρχουν), να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του Δ.ΙΕΚ για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν να απευθυνθούν στην Επιτροπή Αγώνα του Δ.ΙΕΚ.

                                                           Επιτροπή Αγώνα Σιβιτανιδείου
τηλ. επικοινωνίας:  Δημήτρης 6975624569
Λουκάς 6930464259