Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Δελτίο Τύπου για το συλλαλητήριο των εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό


Το Δ.Σ του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους στον επισιτισμό και τον τουρισμό για τη μαζική και μαχητική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο την Πέμπτη 28/5/20.

Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε τους πρακτικάριους σπουδαστές στον  επισιτισμό και τον τουρισμό, τους σπουδαστές άλλων ειδικοτήτων που εργάζονται στον κλάδο και συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, διατρανώνοντας ότι οι σπουδαστές των ΙΕΚ δεν σκύβουν το κεφάλι, βγαίνουν στο δρόμο και αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

Χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι - σπουδαστές που βλέπουν τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν να είναι στον αέρα, όπου για την πλειοψηφία είναι το κύριο εισόδημα για να περάσουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Οι σπουδαστές καλούνται να βρουν μόνοι τους ξενοδοχείο, εστιατόριο κλπ, για πρακτική άσκηση με μισθούς ψίχουλα και τσακισμένα δικαιώματα, όπου είναι προϋπόθεση η ολοκλήρωση της πρακτική για το πτυχίο.


Η αγωνιστική στάση των εργαζομένων από τα Ξενοδοχεία της Αττικής, τα τουριστικά γραφεία, τα εστιατόρια και τα καφέ που με τη μαζική τους κινητοποίηση, συνέχεια των μεγάλων αντίστοιχων κινητοποιήσεων που προηγήθηκαν και θα συνεχιστούν σε όλη την Ελλάδα έδωσε απάντησε σε Εργοδοσία-Κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι δεν θα αποδεχτούν την πολιτική της ανεργίας, των απολύσεων, της φτώχειας, της μισής δουλειάς-μισής ζωής.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ και τον υπουργό Εργοδοσίας Γ. Βρούτση για την αναίτια και προκλητική επίθεση των δυνάμεων καταστολής με χημικά εναντίον των διαδηλωτών που ζητούσαν να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για να θέσουν τα δίκαια αιτήματά τους.


Η μαχητική και ανυποχώρητη στάση των εργαζομένων απέδειξε ότι η καταστολή δεν τους τρομοκρατεί. Κατάφεραν να αποσπάσουν τη δέσμευση του υπουργείου εργασίας ώστε να διασφαλιστεί η επαναπρόσληψη όλων των εποχικών εργαζόμενων του κλάδου και η ένταξή τους στον μηχανισμό στήριξης.

Γι’ αυτό μετά την κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των εκπροσώπων σωματείων και των φορέων που συμμετείχαν στην συγκέντρωση, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, όπου αποφασίστηκε, η κλιμάκωση του αγώνα με την συγκέντρωση την Πέμπτη 4/6 στις 16:00 στο Υπουργείο Εργασίας, με βασικά αιτήματα, την διασφάλιση του εισοδήματος όλων των εργαζομένων του κλάδου, την επιδότηση των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις για όλους, την παύση σε λογαριασμούς ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο, σε δόσεις δανείων σε τράπεζες κ.λ.π.

Ο Σύλλογος μας στηρίζει την κινητοποίηση και καλεί όλους τους σπουδαστές, τους πρακτικάριους και όσους εργάζονται στον κλάδο του Επισιτισμού-Τουρισμού να δώσουν το παρών πίσω από το πανό του Συλλόγου. 

Κανείς δεν είναι μόνος!

ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 4/6/20 ΣΤΙΣ 16.00

Διεκδικούμε:

 Κατάργηση της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει το αίσχος της απλήρωτης και ανασφάλιστης πρακτικής των σπουδαστών όλων των ΙΕΚ.Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το Υπουργείο. Όλοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική να αμείβονται με βάση τη ΕΓΣΣΕ ή των κλαδικών συμβάσεων (όπου υπάρχουν), να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

  Όλοι οι άνεργοι σπουδαστές να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας.

Να μην αποτελεί κριτήριο για την ολοκλήρωση των σπουδών, η μη εύρεση και πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης.

Το Δ.Σ. του ΣΥ.Σ.Δ.ΙΕΚ Αττικής
31/5/20