Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Ανακοίνωση του ΣΥ.Σ.Δ.ΙΕΚ Πάτρας


Το Υπουργείο δημοσίευσε τους όρους διεξαγωγής των μαθημάτων με το άνοιγμα των σχολών συνεχίζοντας το ίδιο βιολί!

1.’’Διεξαγωγή θεωρητικών μαθημάτων με αύξηση ωρολογίου προγράμματος κατά 2 ώρες την ημέρα’’
  Το ΔΙΕΚ Πάτρας διαθέτει ένα κτίριο στο οποίο μέχρι το μεσημέρι στεγάζεται το ΕΠΑΛ και το απόγευμα το Νυχτερινό.

2.’’Περιορισμός 15 ατόμων ανά τμήμα,με 1,5 μέτρο απόσταση’’
              Αναρωτιόμαστε πως θα χωρέσουμε όλοι σε ένα μόνο κτίριο και
              μάλιστα με αύξηση ωρολογίου προγράμματος κατά 2 ώρες την ημέρα.
Η κυβέρνηση βρήκε τρόπο να χωρέσει ελέφαντα σε σπίτι! Ανυπομονούμε.

3.’Δυνατότητα για εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζόμενων
Ελπίζουμε να εννοούν ότι θα μας δώσουν τάμπλετ-pc ,δωρεάν ίντερνετ και θα βρουν λύση για όσους από εμάς ζούμε με τις οικογένειες μας σε ελάχιστα τετραγωνικά χωρίς να έχουμε προσωπικό χώρο.
Εκτός κι αν εννοούν αυτό που ζήσαμε τους τελευταίους μήνες. Να καλούν τους σπουδαστές να μπαίνουν από τα κινητά!!! στα μαθήματα.


4.’’Λήξη έτους κατάρτισης 30 Ιουνίου ή 30 Σεπτεμβρίου ανάλογα με τη ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής των μαθημάτων’’
Για την πρώτη περίπτωση σημαίνει ότι μέσα σε ένα μήνα θα πραγματοποιηθεί η αναπλήρωση των μαθήματων όλου του εξαμήνου καθώς και της εξεταστικής. Για τη δεύτερη σημαίνει ότι οι σπουδαστές που είναι από άλλες πόλεις θα βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο αφού οι πρακτικές δε θα πραγματοποιηθούν άρα ο καθένας θα πρέπει να λύσει μόνος του τη μεταφορά του στη σχολή, το φαγητό του, τη διαμονή του.
Μάλλον αυτό εννοούν ατομική ευθύνη!

Αξίζει να υπενθυμίσουμε τους όρους διεξαγωγής των μαθημάτων πριν τον κορονοϊό!                  
  • Το τμήμα Μουσική-Τραγούδι το 1ο εξάμηνο έκανε εργαστήριο σε ταβέρνα - τσιπουράδικο γιατί δεν υπήρχε η αντίστοιχη υποδομή!
  • Το τμήμα ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Η/Υ χωρίς τα αντίστοιχα τεχνολογικά μέσα.
  • Όλες οι ειδικότητες κάναν εργαστήρια χωρίς την αντίστοιχη υποδομή.
  • Πολλές φορές αμέσως μετά το μάθημα που γινόταν στο ΙΕΚ έπρεπε να μεταφερθούμε στην άλλη άκρη της Πάτρας για το επόμενο με ατομική ευθύνη.
  • Φυσικά δε μπορούμε να ξεχάσουμε τις πολλές συνεδρίες-σεμινάρια Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας που διοργανώθηκαν χωρίς να έχουν σχέση με τις ειδικότητες μας και μάλιστα με την απειλή των απουσιών.
Με αυτή την επιστολή θέλουμε να γνωστοποιήσουμε στο λαό οτι λένε ψέμματα! Η πραγματικότητα είναι αυτή που ζούμε καθημερινά , κι όχι αυτή που παρουσιάζουν.

Όσο κι αν θέλουν να κάνουν το άσπρο-μαύρο θα μας βρίσκουν μπροστά τους!
ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΉΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

Απαιτούμε εδώ και τώρα από το Υπουργείο και την κυβέρνηση:

·         Έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για να αναβαθμιστούν άμεσα εργαστήρια, αίθουσες, υποδομές, ώστε, να μπορούν να καλύψουν τις νέες ανάγκες που θα έχουν προκύψει.
·         Να προσληφθούν καθηγητές με μόνιμη σχέση εργασίας.
·         Να δοθεί κονδύλι χρηματοδότησης, προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής (αντισηπτικά, απολυμάνσεις). Να ενισχυθούν και να σταθεροποιηθούν τα μέτρα καθαριότητας και υγιεινής. Το διάστημα που τα Δ.ΙΕΚ παραμένουν κλειστά να προχωρήσει ο καθαρισμός και η απολύμανση όλων των χώρων τους.

·         Εφόσον θα συνεχίζεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευσης να παρθούν από το Υπουργείο Παιδείας, όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει για όλους τους σπουδαστές πανελλαδικά. Να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι σπουδαστές θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο, ότι θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.
·         Να διαμορφωθεί και να δημοσιευτεί ανά ειδικότητα το ολοκληρωμένο σχέδιο από το υπουργείο Παιδείας για την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού έτους 2019-2020 (αναπλήρωση διδακτικών ωρών εργαστηριακών μαθημάτων, πρόσληψη εκπαιδευτών, αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής, αύξηση στο ύψος των αναγκών της κρατικής χρηματοδότησης για τα Δ.ΙΕΚ).

·         Με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όλους τους σπουδαστές από επαρχία.

·         Όλοι οι σπουδαστές που μένουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους να μπορούν να σιτίζονται δωρεάν με ευθύνη του Υπουργείου.

·         Να δικαιούνται όλοι οι σπουδαστές μειωμένο εισιτήριο καθώς δεν έχει δοθεί ακόμη το πάσο σε όλους τους σπουδαστές.

·         Όλοι οι σπουδαστές που δούλευαν παράλληλα με την απλήρωτη πρακτική άσκηση και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους, αλλά όχι της πρακτικής τους να ενταχθούν άμεσα στο έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ.

·         Όλοι οι σπουδαστές που έκαναν πρακτική αλλά και οι άνεργοι σπουδαστές να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ όλοι ανεξαιρέτως.

Το επόμενο διάστημα ο Σύλλογος Σπουδαστών ΔΙΕΚ Πάτρας θα πραγματοποιήσει μία σειρά παρεμβάσεις για την καλυτέρευση της κατάστασης στις σχολές.

Κανένας φόβος, καμιά υποταγή! Με το άνοιγμα των σχολών όλοι μαζί σα μια γροθιά θα αντιμετωπίσουμε την επίθεση που γίνεται εις βάρος μας.

Καλούμε τους σπουδαστές να δυναμώσουν τον αγώνα τους μέσω του Συλλόγου για τις σπουδές που έχουμε ανάγκη. Τώρα είναι η ώρα!

Oμάδα ΣΥ.Σ.Δ.ΙΕΚ Πάτρας facebook: https://www.facebook.com/groups/1070069480037978/?ref=share

E-MAIL: sysdiekpatras20@gmail.com