Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Δελτίο Τύπου για την σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας




Σήμερα, Τρίτη 5/5/2020, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου μας στο Υπουργείο Εργασίας. Στην παράσταση συμμετείχε αντιπροσωπεία σπουδαστών τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας αλλά και τις αποστάσεις.

Μετά από επιμονή του Δ.Σ. του Συλλόγου ολιγομελής αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον κ. Αγραπίδα, γενικό διευθυντή εργασιακών σχέσεων του υπουργείου Εργασίας. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην είσοδο του υπουργείου θέσαμε τα αιτήματά μας, ερωτήματα που αφορούσαν για το αν και πότε θα πάρουν οι εργαζόμενοι σπουδαστές που αποκλείονται λόγω της ενεργής σύμβασης της πρακτικής άσκησης το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ, εάν θα το πάρουν αναδρομικά, δηλαδή να μη χάσουν καμία δόση, αλλά και για να ενταχθούν όλοι οι πρακτικάριοι σπουδαστές στο επίδομα.

Στις αγωνίες και στην ανασφάλεια που έχουμε εμείς και οι οικογένειές μας οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν: 

-  «Δεν ξέρω εάν έχει λυθεί ή όχι, πιθανόν να ενταχθείτε», ενώ έχει φτάσει 5 Μαΐου!!!! 

-   «ότι δεν είναι δική μας αρμοδιότητα για το εάν θα ενταχθούν όλοι οι πρακτικτάριοι στο επίδομα, αλλά του υπουργείου Παιδείας». Στην επικοινωνία όμως για όλα αυτά και με το υπουργείο παιδείας η απάντηση που έχουμε λάβει είναι ότι «είναι στην ευθύνη του υπουργείου Εργασίας». Δηλαδή το ένα Υπουργείο πετάει το μπαλάκι στο άλλο! Είναι πολύ καλά εκπαιδευμένη - απ’ ότι φαίνεται – η κυβέρνηση να  «δουλεύει» τους σπουδαστές. 

Για άλλη μια φορά αυτό που εισπράξαμε ήταν αδιαφορία για τους σπουδαστές των ΙΕΚ!


Αλήθεια, όταν είναι να υποδεχτούν τους εργοδότες και τις ενώσεις τους (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ κλπ) τέτοια υποδοχή τους κάνουν, στην είσοδο του υπουργείου μαζί με διμοιρία των ΜΑΤ να συμπληρώνει το πλάνο;

Αλήθεια, έχει κάτι πιο σοβαρό το υπουργείο εργασίας αυτή τη στιγμή πέρα από το να ασχοληθεί με τα έκτακτα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική άσκηση;

Τελικά καλώς τα Εργατικά Σωματεία το έχουν ονομάσει Υπουργείο Εργοδοσίας.

Μας εξοργίζει αυτή η κατάσταση, είναι απαράδεκτη!!

Έχουμε όλη την ζωή μπροστά μας και θέλουμε να την ζήσουμε  με ψηλά το κεφάλι!

Οι σπουδαστές δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την κυβέρνηση. Πληρώσαμε πολλά εμείς και οι οικογένειές μας, δεν θα πληρώσουμε ξανά! 

Εμείς δουλεύουμε  κάνοντας πρακτική απλήρωτη και ανασφάλιστη χωρίς ουσιαστική εποπτεία από το Υπουργείο, πάμε και γυρνάμε δουλεύοντας τσάμπα!!Ο μόνος κερδισμένος από αυτή την κατάσταση είναι οι επιχειρήσεις για τους οποίους δουλεύουμε δωρεάν.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο! 

Δεν είναι η ίδια όπως πριν 2 μήνες … στο σπίτι μας μετράμε ανέργους, απληρωσιά, μειώσεις μισθών, ανασφάλεια για το αν και πότε θα δουλέψουμε … και τα κέρματα στον κουμπαρά μας.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, 

Προετοιμαζόμαστε από τώρα για το άνοιγμα των σχολών!
  • Οργανώνουμε Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα ΙΕΚ! Στήνουμε νέες Επιτροπές Αγώνα!
  • Να μην μείνει κανένας σπουδαστής μόνος του, απροστάτευτος!

Απαιτούμε εδώ και τώρα από το Υπουργείο και την κυβέρνηση:
  • Όλοι οι σπουδαστές που δούλευαν παράλληλα με την απλήρωτη πρακτική άσκηση και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους, αλλά όχι της πρακτικής τους να ενταχθούν άμεσα στο έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ.
  • Όλοι οι σπουδαστές που έκαναν πρακτική αλλά και οι άνεργοι σπουδαστές να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ όλοι ανεξαιρέτως.
  • Έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για να αναβαθμιστούν άμεσα εργαστήρια, αίθουσες, υποδομές, ώστε, να μπορούν να καλύψουν τις νέες ανάγκες που θα έχουν προκύψει.
  • Να προσληφθούν καθηγητές με μόνιμη σχέση εργασίας.
  • Να δοθεί κονδύλι χρηματοδότησης, προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής (αντισηπτικά, απολυμάνσεις). Να ενισχυθούν και να σταθεροποιηθούν τα μέτρα καθαριότητας και υγιεινής. Το διάστημα που τα Δ.ΙΕΚ παραμένουν κλειστά να προχωρήσει ο καθαρισμός και η απολύμανση όλων των χώρων τους.
  • Εφόσον θα συνεχίζεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευσης να παρθούν από το Υπουργείο Παιδείας, όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει για όλους τους σπουδαστές πανελλαδικά. Να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι σπουδαστές θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο, ότι θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

  • Να διαμορφωθεί και να δημοσιευτεί ανά ειδικότητα το ολοκληρωμένο σχέδιο από το υπουργείο Παιδείας για την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού έτους 2019-2020 (αναπλήρωση διδακτικών ωρών εργαστηριακών μαθημάτων, πρόσληψη εκπαιδευτών, αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής, αύξηση στο ύψος των αναγκών της κρατικής χρηματοδότησης για τα Δ.ΙΕΚ).
  • Με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όλους τους σπουδαστές από επαρχία.
  • Όλοι οι σπουδαστές που μένουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους να μπορούν να σιτίζονται δωρεάν με ευθύνη του Υπουργείου.
  • Να δικαιούνται όλοι οι σπουδαστές μειωμένο εισιτήριο καθώς δεν έχει δοθεί ακόμη το πάσο σε όλους τους σπουδαστές.
Καλούμε κάθε σπουδαστή να έρθει σε επαφή με το Σύλλογο!

Υ.Γ.: Θα πάμε και στο Υπουργείο Παιδείας κύριοι πάντως, απλήρωτη δουλειά στο όνομα της πρακτικής άσκησης δεν συνεχίζουμε!