Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Επιστολή σπουδαστών από το 1ο Δ.ΙΕΚ Λάρισας


Είμαστε πρωτοετείς σπουδαστές του 1ου Δ.ΙΕΚ Λάρισας.

Όλοι ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις εν μέσω πανδημίας. Τα Δ.ΙΕΚ από την μέρα που έκλεισαν μας άφησαν στον αέρα εμάς αλλά και τους καθηγητές.

Όλο αυτό το διάστημα, δεν είχαμε καμία ενημέρωση για το τι θα γίνει με το εξάμηνο, για το τι θα γίνει με τους σπουδαστές που κάνουν την πρακτική άσκηση και πότε θα δοθεί η πιστοποίηση όπου τελευταία στιγμή ενημερωθήκαμε.

Επίσης δεν ξέρουμε, αν θα ακολουθηθούν μέτρα προστασίας καθ’ όλη την διάρκεια των μαθημάτων, όπως απολύμανση των αιθουσών, αν θα γίνει σωστή εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους σπουδαστές που δεν δύναται να παρακολουθήσουν από κοντά επειδή είναι στις ευπαθείς ομάδες, καθώς όλο αυτό τον καιρό τα διαδικτυακά μαθήματα για τα οποία υπερηφανεύεται η κυβέρνηση στην κατάρτιση δεν έγιναν ποτέ.



Τέλος, να αναφέρουμε, ότι για την  συνέχιση της πρακτικής άσκησης καθορίζεται από το αν ο φορέας απασχόλησης δύναται να απασχολήσει ξανά τους πρακτικάριους, χωρίς να υπάρχει έλεγχος για τον αν λαμβάνονται μέτρα προστασίας.

Γενικότερα στο Δ.ΙΕΚ υπάρχουν και προβλήματα που αντιμετωπίζουμε  εμείς οι σπουδαστές εδώ και καιρό όπως είναι:

• Η έλλειψη βιβλίων το οποίο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ύλη και ο κάθε σπουδαστής για να έχει στα χέρια του τις σημειώσεις των καθηγητών πρέπει πληρώσει για να τις βγάλει φωτοτυπίες.
• Τα κτήρια δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση με αποτέλεσμα στην έναρξη της χρονιάς να πέσουν σοβάδες από το ταβάνι σε μια αίθουσα.
• Πολλά παιδιά δεν έχουν ΠΑΣΟ για την μετακίνηση τους από τα χωριά.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

·     Κατάργηση της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει το αίσχος της απλήρωτης και ανασφάλιστης πρακτικής των σπουδαστών όλων των ΙΕΚ. Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το Υπουργείο. Όλοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική να αμείβονται με βάση τη ΕΓΣΣΕ ή των κλαδικών συμβάσεων (όπου υπάρχουν), να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 Όλοι οι  άνεργοι σπουδαστές να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας.

· Όλοι οι σπουδαστές που νοικιάζουν σπίτι να πάρουν το επίδομα ενοικίου και να σιτίζονται με ευθύνη του κράτους.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ !! ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ !!
ΤΩΡΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ!!


ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ:
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ