Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Όλοι στις 28 Μάη στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα στο συλλαλητήριο των εργαζομένων στον επισιτισμό


                             

ΟΛΟΙ 28 ΜΑΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΤΙΣ 11 ΠΜ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ!
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο του τουρισμού με τις απολύσεις, τις αναστολές των συμβάσεων, την αβεβαιότητα για χιλιάδες εργαζόμενους που ετοιμάζονταν για την καλοκαιρινή σεζόν  είναι εκρηκτική.
Δεκάδες χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό, καλούνται να επιβιώσουν με τα ψίχουλα του Ταμείου ανεργίας μέχρι τον Ιούνιο. Ο Εφιάλτης της ανεργίας είναι μπροστά, καθώς οι εποχικές επιχειρήσεις ήδη ενημερώνουν πως θα παραμείνουν κλειστές ή θα λειτουργήσουν με μειωμένο προσωπικό για την μισή σεζόν.
Στον αέρα είναι και χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι που έκαναν  ή προετοιμάζονταν για την πρακτική τους άσκηση  σε διάφορες επιχειρήσεις, χωρίς δουλειά, μισθό, ασφάλιση, συνολικά απροστάτευτοι στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.
Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εργαζόμενων, φοιτητές των ΑΕΙ, των Α.Σ.Τ.Ε, των Δ. ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού και Παιδείας , των σπουδαστών μαθητείας του ΟΑΕΔ που αποζημιώνονταν για την πρακτική τους άσκηση, καλούνται με τα ελάχιστα λεφτά της πρακτικής να καλύψουν βασικές ανάγκες όπως ενοίκια, δίδακτρα, σίτιση  κ.α. Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν προβλέπουν  καμία στήριξη για αυτούς του εργαζόμενους, είτε είχαν ξεκινήσει είτε προετοιμάζονταν για την πρακτική τους.
Ακόμα πιο οξυμένα είναι τα προβλήματα στους φοιτητές των ΑΕΙ  που  είναι απλήρωτοι και τους σπουδαστές των ΙΕΚ, οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση αμείβονται με τα 394 ευρώ μεικτά,  με τα προβλήματα να οξύνονται ακόμη περισσότερο στους ίδιους και στις οικογένειες τους, ειδικότερα αυτήν την περίοδο που είναι στην αναμονή .
Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τον αγώνα των σπουδαστών σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. , τον αγώνα του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων Ι.Ε.Κ. ,που όλο αυτό το διάστημα ήταν στο πλάι των σπουδαστών και έδωσε αγώνα για το έκτακτο επίδομα, για να μην μείνει κανένας σπουδαστής χωρίς εισόδημα.
Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια είμαστε εμείς!
Πληρώσαμε αρκετά, δεν θα πληρώσουμε ξανά!

Είμαστε εμείς αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια με τη σκληρή δουλειά μας βγάλαμε τον τεράστιο πλούτο που καρπώθηκαν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγάλες αλυσίδες στον επισιτισμό. Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία  και στον επισιτισμό έχουμε χορτάσει από θυσίες, πότε για τις κρίσεις τους και πότε για την ανάπτυξη τους.  Δεν θα πληρώσουμε εμείς άλλο με την απλήρωτη εργασία μας, με τις απλήρωτες υπερωρίες κ.α. 
Κανένας μόνος του!
Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από την διεκδίκηση όλων όσων μας ανήκουν. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από τον αγώνα για μια άλλη οικονομία, για μια άλλη κοινωνία που κουμάντο θα κάνουμε εμείς, μια κοινωνία που οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν το πλούτο που παράγουν.
Συμμετέχουμε και στηρίζουμε όλοι το Συνδικάτο και το Σύλλογο μας, δυναμώνουμε την φωνή μας!

Διεκδικούμε :
       Όλοι οι σπουδαστές που έκαναν πρακτική να πάρουν το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ και όλοι οι άνεργοι σπουδαστές να δικαιούνται επίδομα ανεργίας, για όσο διάστημα δεν βρίσκουν δουλειά.
       Να μπει τέλος στην απλήρωτη και ανασφάλιστη πρακτική. Μισθό με βάση την κλαδική Συλλογική σύμβαση εργασίας ή όπου υπάρχει η Εθνική σύμβαση εργασίας.
       Ουσιαστική εποπτεία με ευθύνη του Υπουργείου Τουρισμού, Παιδείας και Εργασίας.
       Να μην αποτελεί κριτήριο για την ολοκλήρωση των σπουδών, η μη εύρεση και πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης.