Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Δελτίο Τύπου για την παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26/5/20 η προγραμματισμένη παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου μας στο Υπουργείο Παιδείας.

Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. μαζί με μέλος του Συλλόγου και της Επιτροπής Αγώνα του Δ.ΙΕΚ Σιβιτανιδείου συναντηθήκαμε με τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης κ.Βούτσινο για να θέσουμε τα κύρια αιτήματα της σημερινής μας διαμαρτυρίας.

Συγκεκριμένα:

Το κύριο αίτημα που θέσαμε ήταν να καταργηθούν εδώ και τώρα τα δίδακτρα στο Δ.ΙΕΚ Σιβιτανιδείου, που παρά τους 2 μήνες που ήταν κλειστά τα Δ.ΙΕΚ, η διεύθυνση του Δ.ΙΕΚ ζητούσε τα δίδακτρα από τους σπουδαστές την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας. Η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι θα δούμε τι προθέσεις έχει το Δ.Σ. της Σιβιτανιδείου. Δηλαδή, η ανασφάλεια των συναδέλφων συνεχίζεται, ενώ μιλάμε για ένα δημόσιο ΙΕΚ υπό την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας που έχει δίδακτρα! 

Ακόμη απαιτήσαμε να καταργηθεί η εγκύκλιος του υπουργείου παιδείας, που προβλέπει το αίσχος της απλήρωτης και ανασφάλιστης πρακτικής των σπουδαστών όλων των ΙΕΚ, όπως επίσης και να εγγράφονται όλοι οι άνεργοι σπουδαστές στο μητρώο του ΟΑΕΔ και να δικαιούνται επίδομα ανεργίας,  ιδιαίτερα σε συνθήκες που η οικονομική κατάσταση τα σπίτια μας δεν είναι ίδια με πριν δύο μήνες, η αβεβαιότητα μεγαλώνει!


Η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι δεν δικαιούμαστε να είμαστε στον ΟΑΕΔ γιατί είμαστε σπουδαστές, τι κι αν δουλεύουμε παράλληλα με τις σπουδές μας και πολλοί απολυθήκαμε το προηγούμενο διάστημα, πολλοί δεν έχουμε κανένα εισόδημα, ενώ και μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής πάλι δεν έχουμε το δικαίωμα εγγραφής στον ΟΑΕΔ.

Αρκετά όμως πληρώσαμε!

Γι’ αυτό επιμένουμε να διεκδικούμε και θέσαμε τη συνολικότερη θέση του Συλλόγου μας για πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το Υπουργείο και να πληρωνόμαστε με βάση τη ΕΓΣΣΕ ή των κλαδικών συμβάσεων (όπου υπάρχουν), να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

Ακόμη όλοι οι άνεργοι σπουδαστές να ενταχθούν στον ΟΑΕΔ και να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.

Ειδικά για τις τωρινές συνθήκες, θέσαμε άμεσα να ολοκληρωθούν οι σπουδές! Οι πρώτες μέρες επαναλειτουργίας αποδεικνύουν ότι 2 μήνες τώρα κυβέρνηση και υπουργείο δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή επαναλειτουργία των Δ.ΙΕΚ, αφού πήγαμε για μάθημα σε κτίρια που δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις, ενώ σε κάποια Δ.ΙΕΚ δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας. Τα εργαστήρια δεν πραγματοποιούνται γιατί αν πριν την πανδημία δεν υπήρχαν όλες οι απαραίτητες υποδομές, για τώρα - στις νέες συνθήκες - απαιτούνται και άλλες υποδομές που δεν έχουν παρθεί υπόψη! Σε ΙΕΚ πήγαμε όμως για αυτό! Αν ήταν να γίνουμε μάγειρες ή κομμωτές βλέποντας βιντεάκια στο internet καθόμασταν στο σπίτι μας! Το μάθημα ουσιαστικά δε γίνεται! Με mail δε μαθαίνουμε την ειδικότητά μας ολοκληρωμένα! Μάλιστα υπάρχουν τμήματα που λόγω έλλειψης καθηγητών κάνουν βδομάδα παρά βδομάδα “μάθημα” ή δεν ξέρουν πότε και αν θα κάνουν. Ενώ υπάρχουν ειδικότητες, όπως διακοσμητική, μαγειρική, κομμωτική κλπ που είναι αναγκαία τα εργαστήρια για να αντέξουν στη δουλειά αύριο που δεν ξέρουν εάν και πως θα τα πραγματοποιήσουν. Η απάντηση που λάβαμε όταν θέσαμε να φτιαχτούν σύγχρονα εργαστήρια με εξοπλισμό και αναλώσιμα με ευθύνη του κράτους εδώ και τώρα, ήταν ότι καταλαβαίνετε και εσείς οι ίδιοι ότι δεν γίνεται να υπάρχουν σε κάθε Δ.ΙΕΚ εργαστήρια για όλες τις ειδικότητες. Η αλήθεια είναι πως όχι, δεν καταλαβαίνουμε ποιο είναι το εμπόδιο. Υπάρχει εξειδικευμένο εργατικό και επιστημονικό προσωπικό που θα μπορούσε να φτιάξει οτιδήποτε είναι αναγκαίο για τον λαό και τη νεολαία.

Τα Δ.ΙΕΚ είναι άδεια λόγω της ανασφάλειας των σπουδαστών για όλα τα παραπάνω, αλλά και γιατί με βάση και καταγγελίες συναδέλφων που φτάνουν στο Σύλλογο διευθύνσεις «εκβιάζουν» για την υπογραφή της υπεύθυνης δήλωσης για να μην αποκαλυφθεί στα μάτια των παιδιών αυτή η άθλια κατάσταση.

Οι απαντήσεις που λάβαμε σε καμία περίπτωση δεν μας ανακουφίζουν, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες για σύγχρονους όρους σπουδών και δουλειάς!

Ενώ ενημερωθήκαμε ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Είμαστε σε ετοιμότητα για να παλέψουμε για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας.

Δεν σταματάμε! Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά!

 Έχουμε πληρώσει πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά!

  1. Να καταργηθούν εδώ και τώρα τα δίδακτρα στο Δημόσιο ΙΕΚ Σιβιτανιδείου!
  2. Να εξεταστούν όλοι οι σπουδαστές στην ύλη που έχει διδαχθεί μέχρι στιγμής σε κάθε ειδικότητα Δ.ΙΕΚ.
  3. Να δοθεί εδώ και τώρα το πτυχίο (“βεβαίωση σπουδών”) σε όλους τους τελειόφοιτους σπουδαστές και να μην αποτελεί προϋπόθεση η ολοκλήρωση της πρακτικής, ειδικά για τη φετινή χρονιά!
  4. Κατάργηση της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει το αίσχος της απλήρωτης και ανασφάλιστης πρακτικής των σπουδαστών όλων των ΙΕΚ. Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το Υπουργείο. Όλοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική να αμείβονται με βάση τη ΕΓΣΣΕ ή των κλαδικών συμβάσεων (όπου υπάρχουν), να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  5. Όλοι οι άνεργοι σπουδαστές να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας.
  6. Να καταργηθούν οι εξετάσεις πιστοποίησης τώρα! Μόνη προϋπόθεση για δουλειά να είναι το πτυχίο!
  7. Να προσληφθούν καθηγητές με μόνιμη σχέση εργασίας.
  8. Με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όλους τους σπουδαστές από επαρχία.
  9. Όλοι οι σπουδαστές που μένουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους να μπορούν να σιτίζονται δωρεάν με ευθύνη του Υπουργείου.
  10. Να δικαιούνται όλοι οι σπουδαστές μειωμένο εισιτήριο καθώς δεν έχει δοθεί ακόμη το πάσο σε όλους τους σπουδαστές.

Καλούμε κάθε σπουδαστή να έρθει σε επαφή με το Σύλλογο. Δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μείνει κανένας σπουδαστής μόνος του σε αυτή την κατάσταση που μας έχουν δημιουργήσει!

Γιατί μαζί είμαστε πιο δυνατοί! Δυναμώνουμε το Σύλλογό μας!


Έλα σε επαφή με το Σύλλογο σου!
Τηλ. Επικοινωνίας: 6988069521 Κώστας
Facebook: Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής
Instagram: sysdiek_attikis