Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!


Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε από την Πρωτομαγιά, μέρα σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής! Οι εργάτες του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, διεκδικούσαν μια καλύτερη ανθρώπινη ζωή για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους. Πάλεψαν για την κατάκτηση του 8ωρου, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία και την υγεία.

Οι σπουδαστές γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την αδικία, αφού η πρακτική μας άσκηση είναι απλήρωτη και ανασφάλιστη! Αλλά και η πραγματικότητα μέσα στα ΙΕΚ μας “μιλάει” από μόνη της. Ελλείψεις σε καθηγητές, εργαστηριακό εξοπλισμό, απουσία βιβλίων, λεφτά που βάζουμε από τη τσέπη μας για αναλώσιμα και μεταφορές.

Ο Σύλλογος μας κάνει προσπάθεια ώστε κανείς σπουδαστής να μην νιώθει μόνος! Κανείς σπουδαστής να μην σωπάσει, μιας και οι εξελίξεις στη ζωή μας και με πρόσχημα την πανδημία έφεραν απολύσεις σε εργαζόμενους σπουδαστές, στις οικογένειες μας, νέα μέτρα με μειώσεις μισθών και γενίκευση της ευέλικτης απασχόλησης, για να τα αξιοποιήσουν σε βάρος μας και την επόμενη μέρα.

Είναι κυριολεκτικά πρόκληση ότι εργαζόμενοι σπουδαστές που δικαιούνται το έκτακτο επίδομα των 800ευρώ το χάνουν γιατί είναι ενεργή η σύμβαση της απλήρωτης πρακτικής!

Είναι κυριολεκτικά στον αέρα χιλιάδες σπουδαστές που ήταν να ξεκινήσουν την πρακτική τους άσκηση το επόμενο διάστημα, να φύγουν σεζόν όπου για πολλούς είναι και το μοναδικό εισόδημα τους ή που δεν ξέρουν τι θα γίνει με τη δουλειά τους την επόμενη μέρα!

Δεν θα δεχτούμε να πληρώσουμε τα σπασμένα της κρίσης οι σπουδαστές των Δ.ΙΕΚ και οι εργαζόμενοι γονείς μας για άλλη μια φορά!

Δε θα δεχτούμε τη ζωή που μας ετοιμάζουν με δουλειά από το πρωί ως το βράδυ όπου, όπως θέλουν και όσο θέλουν για να μας δίνουν ορισμένα ψίχουλα.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ! ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!

Δυναμώνουμε την φωνή μας μαζί με τους εργαζόμενους στην υγεία, στα σούπερ μάρκετ, στα εργοστάσια, με τους ντελιβεράδες  και σε κάθε χώρο δουλειάς.

Δυναμώνουμε ακόμη περισσότερο την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, σε όσους δίνουνε άνιση μάχη με την πανδημία, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στη Δημόσια Υγεία, που οδήγησαν οι εγκληματικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων σε όλες τις χώρες για τα κέρδη των λίγων.

Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας αλλά και σε όλο το κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορωνοιού.

Η εργατική πρωτομαγιά μας διδάσκει ότι τίποτα δεν χαρίζεται! Οι σκληρές συνθήκες δουλειάς, τα εξαντλητικά ωράρια, ήταν εκείνες οι συνθήκες που ξεσήκωσαν τους εργάτες σε όλο τον κόσμο. Το “δεν πάει άλλο”, το “κάτι πρέπει να γίνει” βρήκε απάντηση στον οργανωμένο σκληρό αγώνα ενάντια στους εργοδότες της εποχής τους. Ενάντια σε αυτούς που κλέβανε τον μόχθο των εργατών προς όφελος των κερδών τους.

Ο αγώνας των εργατών για “8 ώρες δουλειάς, 8 ώρες ψυχαγωγία,
8 ώρες ξεκούραση”, χάραξε τον δρόμο!

Παίρνουμε δύναμη και γνώση για τον αγώνα που απαιτείται σήμερα ώστε να μπει φρένο στο χτύπημα των δικαιωμάτων μας. Για να δυναμώσει ο αγώνας μας ώστε να μορφωνόμαστε, να δουλεύουμε, να ζούμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Δυναμώνουμε το Σύλλογό μας σε  κάθε ΙΕΚ.
Ερχόμαστε σε επαφή με τα σωματεία μας!


·         Διεκδικούμε τώρα την κατάργηση των μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ για τη διαχείριση της κρίσης.
·         Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσης μας σε κάθε ΙΕΚ και χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουμε όλες τις ανάγκες μας.
·         Όλοι οι σπουδαστές που δούλευαν παράλληλα με την απλήρωτη πρακτική άσκηση και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους, αλλά όχι της πρακτικής τους να ενταχθούν άμεσα στο έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ.
·         Όλοι οι σπουδαστές που έκαναν πρακτική αλλά και οι άνεργοι σπουδαστές να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ όλοι ανεξαιρέτως.
·         Να δικαιούνται όλοι οι σπουδαστές μειωμένο εισιτήριο.
·         Να πληρώνονται στην ώρα τους οι εκπαιδευτές μας και να έχουν μόνιμη σχέση εργασίας, να πάψουν να είναι στον αέρα από εξάμηνο σε εξάμηνο.

Δεν αφήνουμε κανέναν συνάδελφό μας σπουδαστή να αντιμετωπίσει μόνος του τα οξυμένα προβλήματα τα οποία μας έχουν φορτώσει!

Έχουμε όλη τη ζωή μπροστά μας και θέλουμε να την ζήσουμε
με ψηλά το κεφάλι!


ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας, χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις θα συμμετάσχει στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Αθήνα. 

Συμβολικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται από συνδικάτα σε όλες τις πόλεις και σε μεγάλους Δήμους, σε Πειραιά, Περιστέρι, Καλλιθέα, Ηλιούπολη, Νέα Ιωνία, Ελευσίνα, Γέρακα, Λαύριο κλπ.


Το Δ.Σ του ΣΥ.Σ.Δ.ΙΕΚ Αττικής 
30/4/2020