Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Τιμάμε αγωνιστικά την Παγκόσμια μέρα της Γυναίκας! Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την εκμετάλλευση!

 Τιμάμε αγωνιστικά την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας με συγκέντρωση την Τρίτη 8/3/2022, στις 18.30 στο Σύνταγμα όπου καλεί η ΟΓΕ (Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας). Προσυγκέντρωση του ΣΥ.Σ.Δ.ΙΕΚ 18.00 στα Προπύλαια (Σταθμός Πανεπιστήμιο).

Η φετινή 8η Μάρτη είναι μέρα πάλης για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας ενάντια στην εκμετάλλευση, τη βία, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ξέσπασε στην Ουκρανία. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, καταδικάζουμε την απόφαση της κυβέρνησης να εμπλακεί ακόμη περισσότερο και να στηρίξει με όπλα κλπ. Δεν διαλέγουμε κανέναν μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ ή Ρωσία από την άλλη, οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους! Να σταματήσει τώρα η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία! ΟΧΙ στους πολέμους των ιμπεριαλιστών! 

Απαιτούμε: 

▪ Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

 ▪ Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας! 

▪ Να ξηλωθούν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές.

 ▪ Να μην επικυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις. 

▪ Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές. 

▪ Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Δυναμώνουμε το Σύλλογό μας, γιατί μέσα από τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας «ασπίδα προστασίας», γιατί ατομικά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα αδιέξοδα της καθημερινότητας, της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. 

Αυτό δείχνουν οι ελπιδοφόροι αγώνες στη ΛΑΡΚΟ, στη COSCO, στην E-FOOD, στα Πετρέλαια Καβάλας κλπ. Εμείς που νιώθουμε την αδικία, αφού αν «τολμήσουμε» και αρρωστήσουμε, κινδυνεύουμε να «κοπούμε» από την σχολή και τις σπουδές μας, αφού δεν δικαιολογούνται οι απουσίες. Εμείς που νιώθουμε την εκμετάλλευση καθημερινά τόσο στους χώρους δουλειάς μας, όσο και στην πρακτική μας άσκηση. Αφού η 6μηνη πρακτική άσκηση γίνεται με τους χειρότερους όρους, ανασφάλιστη και απλήρωτη, ενώ πολλές φορές δουλεύουμε 10 και 12 ώρες, σε άσχετο πόστο από την ειδικότητά μας με το επιχείρημα ότι «μαθαίνουμε». Ενώ την ίδια ώρα σήμερα, στον 21ο αιώνα , υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε όλες και όλοι μόνιμη και σταθερή δουλειά, με δικαιώματα , με σταθερό ωράριο εργασίας, με μείωση ωρών εργασίας, με μισθούς και συντάξεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας. Εμείς οι σπουδάστριες και οι σπουδαστές παίρνουμε δύναμη και κουράγιο και παλεύουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας, στη ζωή, στις σπουδές, στη δουλειά! Συμμετέχουμε μαζικά στη συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, μαζί τα σωματεία, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φοιτητικούς συλλόγους, στις 18.30 στο Σύνταγμα. 

Απαιτούμε:  

• Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία συμβουλευτικών κέντρων, ξενώνων για την πρόληψη και την προστασία των γυναικών από τη βία με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία. Καμία εμπλοκή ΜΚΟ. Ενημερωτικά προγράμματα για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών σε σχολές από επιστημονικούς κρατικούς φορείς. 

• Πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε όλες τις σχολές για να μπορούμε να απευθυνόμαστε και να στηριζόμαστε ολόπλευρα, να προλαμβάνονται παρόμοια περιστατικά. 

• Να εξασφαλιστεί άμεσα κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αμοιβή της πρακτικής άσκησης για όλους τους σπουδαστές, χωρίς «ναι μεν, αλλά»! Μηνιαίες αποδοχές και όχι εφάπαξ με βάση την ΕΓΣΣΕ ή των κλαδικών συμβάσεων (όπου υπάρχουν), πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα ένσημα να υπολογίζονται για τη σύνταξη και ως προϋπηρεσία. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα Δ.ΙΕΚ, προστασίας του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.

 • Ειδικά για τις μητέρες σπουδάστριες και τις εγκύους να υπάρξουν διευκολύνσεις για την παρακολούθηση των μαθημάτων ώστε να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση των σπουδών.

• Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας.

 • Επίδομα ανεργίας για τις/τους άνεργες/ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.