Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Επιστολή σπουδαστριών από το Δ.ΙΕΚ Αμαρουσίου

Μη μπορώντας να παραβλέψουμε τις δηλώσεις της κυρίας Κεραμέως πως η εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση των Δημοσίων ΙΕΚ πραγματοποιείται επιτυχώς, μπαίνουμε στην διαδικασία να γράψουμε αυτή την επιστολή. 
Είμαστε πρωτοετείς σπουδάστριες στο ΙΕΚ Αμαρουσίου στον τομέα των τουριστικών και θα θέλαμε να μιλήσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΙΕΚ μας εν μέσω αυτής της πανδημίας αλλά και γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ.
Στα δημόσια ΙΕΚ πάντα επικρατούσαν πολλά και σοβαρά προβλήματα δεν δημιουργήθηκαν τώρα στην περίοδο της πανδημίας, ωστόσο τώρα φαίνεται να οξύνονται ακόμη περισσότερο.
Από προσωπική μας πείρα, μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι τα εξής:
                   Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε βιβλία στα οποία να μπορούμε ανατρέξουμε. Μάλιστα, η έλλειψη βιβλίων δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ύλη σε κάθε μάθημα απο το πρόγραμμα σπουδών.
                   Η πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης που έχει δημιουργηθεί δυσλειτουργεί. Η όλη διαδικασία δεν έχει οργανωθεί καλά, με αποτέλεσμα να μην έχει σταλεί σε όλους e-mail με τα στοιχεία της πλατφόρμας και πολλοί να μην έχουν πρόσβαση. Συχνά γίνεται το εξής μπάχαλο μεταξύ των παιδιών:  "μας έστειλαν το mail;", “εμένα δεν μου έχει στείλει κάνεις τίποτα", "πως θα μπορέσω να διαβάσω αφού δεν τα έχω;".  
                   Επίσης δεν έχουν δημιουργηθεί υποδομές μαθημάτων σε απ΄ευθείας σύνδεση, κάτι αναγκαίο ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας. Μόνο μία καθηγήτρια έλαβε απο μόνη της τέτοια πρωτοβουλία, κάτι πολύ σωστό. Πολλές φορές μάλιστα, ότι καλό γίνεται σε επίπεδο μαθημάτων στο ΙΕΚ, είναι αποτέλεσμα της δικής τους καλής θέλησης και όρεξης παρότι και οι ίδιοι δουλεύουν με πολύ άσχημους όρους αφού μένουν απλήρωτοι και χωρίς συμβάσεις για πολύ καιρό.
Φαίνεται λοιπόν να επικρατεί μια τραγική κατάσταση ΚΑΙ στην διαδικτυακή εκπαίδευση των Δημοσίων ΙΕΚ. Έχουμε το δικαίωμα και απαιτούμε μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση που θα μας εξασφαλίσει γνώσεις και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας όπως αρμόζει σε κάθε σπουδαστή. Παρ' όλα αυτα, τόσο εμείς όσο και οι εκπαιδευτικοί μας βρισκόμαστε στον αέρα για το τι θα γίνει αφού δεν υπάρχει καμία ανάλογη ενημέρωση από το Υπουργείο παιδείας.
Έχουμε κάθε δικαίωμα να ξέρουμε, τι θα γίνει με το εξάμηνο, πότε θα ξαναπάμε για μάθημα , πότε θα δώσουμε τα μαθήματα για την εξεταστική , εάν θα γίνουν μαθήματα το καλοκαίρι.
Είναι άμεση ανάγκη αυτά τα ερωτήματα μας να απαντηθούν. Είμαστε νέοι σπουδαστές με αγωνίες και όρεξη για την επόμενη ημέρα. Το Υπουργείο πρέπει επιτέλους να δώσει μία απάντηση.
Ειρήνη Μπαλίλι και Σταματία Πρεβενίου,
σπουδάστριες Δ.ΙΕΚ Αμαρουσίου