Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Ανακοίνωση του ΣΥ.Σ.Δ.ΙΕΚ Αττικής για την Πρωτομαγιά

 



 

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΣΤΙΣ 10.30 Π.Μ.

(ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 9.30 Π.Μ. ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ)

 

Από τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών στο Σικάγο το 1886, τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη και τους 200 της Καισαριανής το 1944, τιμάμε τους αγώνες της τάξης μας.

 

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δυναμώσει  η συλλογική διεκδίκηση των σπουδαστών, τώρα όπου την ίδια ώρα διεξάγεται ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία που ματώνει τους λαούς πάνω στους αιματοβαμμένους δρόμους για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ , όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ φέρουν τεράστιες ευθύνες και εμπλέκουν την χώρα μας ολοένα και βαθύτερα στα σχεδία των ιμπεριαλιστών, αφού στη χώρα μας βρίσκονται δεκάδες βάσεις του ΝΑΤΟ κλπ.

 

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δυναμώσει  η συλλογική διεκδίκηση, όπου καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ακρίβεια και δεν μπορούμε να βγάλουμε το μήνα… αφού το χαρτζιλίκι ή ο μισθός μας τελειώνει πριν καν «μπει στην τσέπη» με τα έξοδα για ρεύμα, ενοίκιο, βενζίνη και super market κλπ.

 

Δε δεχόμαστε να δουλεύουμε με μισθούς-φιλοδώρημα, αφού, ακόμη, και η αμοιβή της πρακτικής άσκησης που με τους αγώνες μας καταφέραμε,  θα είναι εφάπαξ, δηλαδή όχι ανά μήνα, λες και οι ανάγκες μας είναι εφάπαξ και όχι στο 100% του κατώτατου μισθού, ενώ η κυβέρνηση μοιράζει 11 δις στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και 4 δις για το ΝΑΤΟ!

Σε όλα αυτά δεν μένουμε θεατές, σαν Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής αλλά και σαν νέα γενιά δεν παραδίνουμε τα δικαιώματα που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι τόσα χρόνια πριν με αιματηρούς αγώνες και θυσίες!

Η εργατική πρωτομαγιά μας διδάσκει ότι τίποτα δεν χαρίζεται! Οι σκληρές συνθήκες δουλειάς, τα εξαντλητικά ωράρια ήταν εκείνες οι συνθήκες που ξεσήκωσαν τους εργάτες σε όλο τον κόσμο. Το “δεν πάει άλλο”, το “κάτι πρέπει να γίνει” βρήκε απάντηση στον οργανωμένο σκληρό αγώνα ενάντια στους εργοδότες της εποχής τους. Ενάντια σε αυτούς που κλέβανε τον μόχθο των εργατών προς όφελος των κερδών τους.

Παίρνουμε δύναμη και γνώση για τον αγώνα που απαιτείται σήμερα ώστε να μπει φρένο στο χτύπημα των δικαιωμάτων μας. Για να δυναμώσει ο αγώνας μας ώστε να μορφωνόμαστε, να δουλεύουμε, να ζούμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Θέλουμε να σπουδάσουμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας στις σπουδές και την πρακτική άσκηση για να μάθουμε την ειδικότητα που έχουμε επιλέξει ολοκληρωμένα έχοντας σύγχρονα βιβλία, εργαστήρια, αναλώσιμα κ.λπ.

 



 

Δίνουμε μαζικό παρών στην απεργία:

 

Ø Για να καταδικάσουμε τον πόλεμο, για να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους λαούς! Δε θέλουμε καμία συμμετοχή στο βρώμικο πόλεμο, δε θα διαλέξουμε στρατόπεδο ληστή.

 

·    Να κλείσουν άμεσα οι βάσεις των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ.

·     Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μην σταλεί στην Ουκρανία ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές!

 

Ø Για να απαιτήσουμε ουσιαστικά μέτρα απέναντι στο τσουνάμι της ακρίβειας!

 

·    Δωρεάν μετακίνηση των σπουδαστών με τα ΜΜΜ, με τα ΚΤΕΛ, τα πλοία, τα τρένα, δωρεάν σίτιση και internet.

·    Μηνιαίο σπουδαστικό επίδομα για τους σπουδαστές από επαρχία που νοικιάζουν.

·     Μείωσης της τιμής του ρεύματος & φυσικού αερίου κατά 50%. Κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια, του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

 

Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

 

·         Η πρακτική να αμείβεται υποχρεωτικά στο 100% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους!

·         Η αμοιβή της πρακτικής να είναι μηνιαία και όχι “εφάπαξ”!

·         Να μην αποκλειστεί κανείς/μία φοιτητής/τρια που λαμβάνει άλλο επίδομα ή εργάζεται παράλληλα με την πρακτική άσκηση!

·         Πλήρη ασφάλιση - συντάξιμα ένσημα - τα ένσημα να μετράνε ως προϋπηρεσία!

·         Άμεση εύρεση πρακτικής και σταθερή εποπτεία από αρμόδια όργανα του Υπ. Παιδείας και Εργασίας!

·         Δουλειά με εξαρτημένες συμβάσεις εργασίας! Να σταματήσει η “ειδική σύμβαση πρακτικής άσκησης”.

·         Όσοι πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ήδη και έχουν ξεκινήσει πριν το Σεπτέμβριο του 2021 να συμπεριληφθούν στην αμειβόμενη πρακτική άσκηση.

·         Να δοθεί επιπλέον διορία για την πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης από τους 24 μήνες, στους 36 ή 48 μήνες.