Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Ανταπόκριση από την Γενική Συνέλευση στο Δ.ΙΕΚ Δρομοκαϊτείου

 

Σπουδαστές από το Δ.ΙΕΚ Δρομοκαΐτειου μετά απ’ το κάλεσμα του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσιών ΙΕΚ πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση με την παρουσία σχεδόν όλων σπουδαστών την Πέμπτη 31/3.

Κύριο θέμα στην Γενική Συνέλευση ήταν η πρακτική άσκηση.

Στο Δ.ΙΕΚ Δρομοκαϊτείου όπως και στα υπόλοιπα Δ.ΙΕΚ που υπάγονται στο Υπ. Υγείας, δεν ισχύει το καινούριο νομοθετικό πλαίσιο. Για τους συγκεκριμένους σπουδαστές, με ευθύνη των Υπ.Υγείας, Υπ.Παιδείας,  την κυβέρνησης της ΝΔ  αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, συνεχίζουν να βιώνουν το αίσχος της απλήρωτης και ανασφάλιστης πρακτικής άσκησης.

Στην Γενική Συνέλευση εκφράστηκε η άποψη, ότι σήμερα είναι αδιανόητο να μην πληρωνόμαστε ενώ πηγαίνουμε κανονικά για δουλειά. Το ότι κάνουμε πρακτική δεν σημαίνει ότι δεν δουλεύουμε!

Ίσα ίσα , βλέπουμε ότι με πρακτικάριους, την βγάζουν «λάδι» διότι οι σπουδαστές τέτοιων Δ.ΙΕΚ του καλούνται να καλύψουν τα κενά προσωπικού που έχουν τα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι  την ώρα της κλινική άσκησης, πρακτικάριοι αναλαμβάνουν καθήκοντα νοσηλευτών. Ακόμα, υπάρχουν και περιπτώσεις που μερικά τμήματα κρατούνται όρθια μόνο από πρακτικάριους.

Μόνο και μόνο από αυτό το παράδειγμα, η λογική «είναι πρακτική και όχι εργασία», που έβαζαν και βάζουν οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις του Υπουργείου Παιδείας, καταρρίπτεται.

Το ξέρουν καλά!

Γι’ αυτό αναγκάστηκαν να πληρώνουν την πρακτική σε σπουδαστές που τα Δ.ΙΕΚ τους υπάγονται στο Υπ.Παιδείας, κάτω από τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών και του Συλλόγου. Δεν μας χαρίστηκε ποτέ τίποτα

Γι’ αυτό  είναι ανάγκη σήμερα ο οργανωμένος και μαζικός αγώνας μέσα από τον Σύλλογό.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, τις επιτροπές από όλα τα Δ.ΙΕΚ, το επόμενο διάστημα να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις. Να πάρουν αποφάσεις για αγωνιστικές δράσεις μέσα και έξω από τα ΙΕΚ.