Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Ανταπόκριση από την Γενική Συνέλευση στο Δ.ΙΕΚ Αγίου Δημητρίου

 Εμείς, σπουδαστές του Δ.ΙΕΚ Αγίου Δημητρίου μετά από το κάλεσμα μελών –σπουδαστών του Δ.ΙΕΚ Αγίου Δημητρίου- του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσιών ΙΕΚ, πραγματοποιήσαμε Γενική Συνέλευση με την παρουσία 60 σπουδαστών, την Τρίτη 12/4.


Κύριο θέμα στην Γενική Συνέλευση ήταν πρακτική άσκηση που όλοι καλουμαστε να κάνουμε.

Με το δικό μας αγώνα και την συμμετοχή των σπουδαστών, όλο το προηγούμενο διάστημα, καταφέραμε να κατακτήσουμε να πληρωνόμαστε στην πρακτική.

Ωστόσο, το Υπ.Παιδείας, κυβέρνηση άφησαν πολλά παραθυρακια στο καινούργιο νομοσχέδιο έτσι ώστε να μην πληρωνόμαστε όλοι!

Στην συνέλευση είπαμε ότι σήμερα είναι αδιανόητο να μην πληρωνόμαστε ενώ πηγαίνουμε κανονικά για δουλειά. Το ότι κάνουμε πρακτική δεν σημαίνει ότι δεν δουλεύουμε!

Έχουμε δει και βιώσει το πόσα εκατομμύρια χτίζονται στην πλάτη των πρακτικάριων τόσα χρόνια, αφού οι εργοδότες προτιμούν εμάς σαν φτηνό και χωρίς δικαιώματα προσωπικό για να βγάζουν ανενόχλητοι τα κέρδη τους!

Είπαμε ότι η απλήρωτη πρακτική είναι ένα αίσχος. Πρέπει να κλείσουν τώρα όλα τα «παραθυράκια» που την επιτρέπουν! Είπαμε ότι δεν συμβιβαζόμαστε με το 80% που είναι σήμερα η αποζημίωση της πρακτικής. Δεν συμβιβαζόμαστε να λαμβάνουμε την αποζημίωση μετά από 6 μήνες, λες και δεν έχουμε ανάγκες!

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την διεκδίκηση πρακτικής με αποζημίωση στο 100% του ανειδίκευτου εργάτη.

Εκτός από την πρακτική, στην συνέλευση μιλήσαμε και για προβλήματα που αφορούν το ΙΕΚ μας. Πάλι καλούμαστε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μπορούμε να σπουδάσουμε, αφού πρέπει να αγοράσουμε εμείς ή οι καθηγητές μας τα αναλώσιμα που έπρεπε να έχει το ΙΕΚ. Πάλι δεν μπορούμε να μάθουμε σωστά την ειδικότητα που επιλέξαμε, αφού υπάρχουν εργαστήρια τα οποία δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας.

Στο τέλος αποφασίσαμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να διεκδικήσουμε:

·         Η πρακτική να αμείβεται υποχρεωτικά στο 100% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους!

·         Η αμοιβή της πρακτικής να είναι μηνιαία και όχι “εφάπαξ”!

·         Να μην αποκλειστεί κανείς/μία φοιτητής/τρια που λαμβάνει άλλο επίδομα ή εργάζεται παράλληλα με την πρακτική άσκηση!

·         Πλήρη ασφάλιση - συντάξιμα ένσημα - τα ένσημα να μετράνε ως προϋπηρεσία!

Στο τέλος της συνέλευσης αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία επιτροπής αγώνα της σχολής για τον καλύτερο συντονισμό της δραστηριότητας του Συλλόγου και στο Δ.ΙΕΚ Αγίου Δημητρίου.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, τις επιτροπές από όλα τα Δ.ΙΕΚ, το επόμενο διάστημα να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις. Να πάρουν αποφάσεις για αγωνιστικές δράσεις μέσα και έξω από τα ΙΕΚ.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του Δ.ΙΕΚ Αγίου Δημητρίου, για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν να απευθυνθούν στην Επιτροπή Αγώνα του Δ.ΙΕΚ.

 

                                                           Επιτροπή Αγώνα Δ.ΙΕΚ Αγίου Δημητρίου

Δημήτρης 6975624569

Δήμητρα 6985770361