Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Υπόμνημα προς τις Κ.Ο. για την πρακτική άσκηση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ


    ·      Τηλ. Επικοινωνίας: 6973188580

    ·      Email: sysdiek@gmail.com

    ·      Facebook: Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής

    ·      Instagram: sysdiek_attikis

    ·      Site: sysdiek-attikis.blogspot.gr

    ·      Στέκι Συλλόγου: Κοίλης 13, Πετράλωνα


                ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς:

 

Ως Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής, και εκπροσωπώντας πάνω από 3.600 σπουδαστές από τα Δημόσια ΙΕΚ της Αττικής μετά τις πρόσφατες εκλογές μας, παίρνουμε την πρωτοβουλία να σας καλέσουμε σε δια ζώσης συνάντηση για να σας καταθέσουμε το υπόμνημα με τα αιτήματα μας που απαντούν στα σοβαρά και πολλά προβλήματα που συναντάμε στην πρακτική άσκηση.

Με τους αγώνες μας όλο το προηγούμενο διάστημα, και σε συνθήκες πανδημίας, καταφέραμε να αποτυπωθεί και νομοθετικά, μόλις το 2021, η αμοιβή της πρακτικής μας. Στο νομικό πλαίσιο βέβαια δεν αποτυπώθηκαν οι διεκδικήσεις μας όπως είχαμε καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας.

Το υπάρχον νομικό πλαίσιο αφήνει ένα σωρό «παραθυράκια» για να αιτιολογηθεί από κυβέρνηση και επιχειρηματίες η «αδυναμία» πληρωμής μας.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ (3938/Β/26-8-2021), o μισθός μας καθορίζεται στο 80% του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και η καταβολή του θα γίνεται μόλις ολοκληρωθεί η πρακτική άσκηση, δηλαδή οι 960 ώρες κανονικής εργασίας!

Ακόμη, προβλέπεται ειδική σύμβαση πρακτικής άσκησης, αντί για σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτόματα αίρεται η κύρια υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλει τον μισθό που του αναλογεί.

Την ίδια ώρα δεν προβλέπεται καμία υποχρέωση για αμοιβή σε «...περίπτωση μη δυνατότητας χρηματοδότησης της αποζημίωσης της πρακτικής άσκησης…».

Η μόνη υποχρέωση της εργοδοσίας είναι η καταβολή της ασφάλισης, ασφάλιση που καλύπτει μόνο την περίπτωση εργατικού ατυχήματος και αντιστοιχεί μόλις στο 1% εισφοράς! Παράλληλα, τα ένσημα αυτά δεν θεωρούνται συντάξιμα, ούτε μετράνε στην προϋπηρεσία μας ούτε στις προϋποθέσεις για ταμείο ανεργίας μόλις ολοκληρωθεί η πρακτική!

Επίσης ο νέος οδηγός πρακτικής προβλέπει ότι όσοι συνάδελφοι/ισσες συμμετέχουν σε άλλο πρόγραμμα επιδότησης πρακτικής άσκησης και - σύμφωνα με καταγγελίες σπουδαστών που ενημερώνονται από τις διευθύνσεις των Δ.ΙΕΚ – όσοι/ες δουλεύουν και σε άλλη εργασία παράλληλα με την πρακτική άσκηση ή παίρνουν κάποιο άλλο επίδομα αποκλείονται από την αμειβόμενη πρακτική άσκηση. Επίσης, ο συγκεκριμένος οδηγός, επομένως και η αμοιβή, αφορά μόνο όσους/ες ξεκίνησαν πρακτική άσκηση τον Σεπτέμβρη του 2021 και αφού πρόλαβαν να καταθέσουν όσα χαρτιά απαιτούνταν. 

Την ίδια ώρα βλέπουμε συναδέλφους μας να κινδυνεύουν να διαγραφούν από την σχολή τους, αφού το στενό περιθώριο των 24 μηνών για να ολοκληρώσουν την 6μηνη πρακτική άσκηση είναι ασφυκτικό, εφόσον δεν έχει εξασφαλιστεί από πουθενά η μέριμνα για να βρουν χώρο εργασίας για να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση, ενώ σε συνθήκες πανδημίας δυσκολεύει η διεξαγωγή πρακτικής άσκησης σε συγκεκριμένες δομές. Η μέριμνα, εν τέλει, για την εύρεση πρακτικής άσκησης είναι ατομική υπόθεση, αφού δεν υπάρχει ουσιαστική εποπτεία για τους όρους πραγματοποίησης της πρακτικής άσκησης από αρμόδια όργανα του υπ. Παιδείας και του υπ. Εργασίας, κάτι που αποδεικνύεται πιο αναγκαίο από ποτέ.

Σας καλούμε να στηρίξετε τα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου μας, που στηρίζουν χιλιάδες σπουδαστές όχι μόνο στην Αττική αλλά σε όλη την Ελλάδα.

Διεκδικούμε:

·         Η πρακτική να αμείβεται υποχρεωτικά στο 100% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους!

·         Η αμοιβή της πρακτικής να είναι μηνιαία και όχι “εφάπαξ”!

·         Να μην αποκλειστεί κανείς/μία φοιτητής/τρια που λαμβάνει άλλο επίδομα ή εργάζεται παράλληλα με την πρακτική άσκηση!

·         Πλήρη ασφάλιση - συντάξιμα ένσημα - τα ένσημα να μετράνε ως προϋπηρεσία!

·         Άμεση εύρεση πρακτικής και σταθερή εποπτεία από αρμόδια όργανα του Υπ. Παιδείας και Εργασίας!

·         Δουλειά με εξαρτημένες συμβάσεις εργασίας! Να σταματήσει η “ειδική σύμβαση πρακτικής άσκησης”.

·         Όσοι πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ήδη και έχουν ξεκινήσει πριν το Σεπτέμβριο του 2021 να συμπεριληφθούν στην αμειβόμενη πρακτική άσκηση.

·         Να δοθεί επιπλέον διορία για την πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης από τους 24 μήνες, στους 36 ή 48 μήνες.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Σπουδαστών Δ.ΙΕΚ Αττικής