Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής για την έναρξη της νέας χρονιάς





 Συνάδελφε, συναδέλφισσα

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ σε καλωσορίζει στη σχολή σου και σε καλεί να διεκδικήσουμε μαζί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας μας, για σύγχρονους όρους σπουδών και δουλειάς!

Γνώρισε το Σύλλογό σου! Μαζί είμαστε πιο δυνατοί!

Ο Σύλλογος είμαστε εμείς, οι σπουδαστές στα Δημόσια ΙΕΚ της Αττικής, που ανεξαρτήτως ειδικότητας, ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, κλπ., μας ενώνουν τα όνειρά μας για μια καλύτερη ζωή, για δουλειά με δικαιώματα. Παλεύουμε καθημερινά για να σπουδάσουμε, για το μεροκάματο, για να στηρίξουμε τις οικογένειές μας, ώστε να εξασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή ζωή για εμάς και τους δικούς μας.

Μας ενώνει η ανάγκη να μάθουμε την ειδικότητα που επιλέξαμε ολοκληρωμένα. Να τη μάθουμε σωστά, έχοντας βιβλία και εργαστήρια. Να μπορούμε να σπουδάζουμε χωρίς να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Να κάνουμε πρακτική άσκηση με κατοχυρωμένα δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό. Να μπορούμε να δουλέψουμε σε αυτό που σπουδάσαμε.

Στο ίδιο έργο θεατές…..

Άλλη μια χρονιά ξεκινάει και φαίνεται πως θα είναι πιο εκρηκτική από ποτέ! Όλα παραμένουν ίδια, κτίρια, αίθουσες και εργαστήρια, που και πριν την πανδημία δεν κάλυπταν τις πραγματικές μας ανάγκες! Ενδεικτικά, πριν την πανδημία:

-       Κάναμε μάθημα ο ένας πάνω στον άλλο, σε μικρές και κακό συντηρημένες αίθουσες, ενώ υπήρχαν και τμήματα με πάνω από 30 σπουδαστές.

-       Τα εργαστήρια ήταν ανύπαρκτα ή απαρχαιωμένα.

-       Δεν είχαν όλα τα Δ.ΙΕΚ προσωπικό καθαριότητας.

-       Δεν είχαμε βιβλία.

…και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό!

Η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο για να ανακαινίσει αίθουσες και εργαστήρια, να επισκευάσει, να σχεδιάσει την αξιοποίηση χώρων των Δήμων ή της Περιφέρειας, ακόμη και να χτίσει νέες για να μην υπάρχει συνωστισμός. Αντίθετα, ξαναρίχνει την ευθύνη πάνω μας και αυτή τη φορά μας συστήνει να φοράμε μάσκα στο μάθημα, να κρατάμε αποστάσεις, να πλένουμε συχνά τα χέρια μας -τα αυτονόητα που κάνουμε ήδη για να προστατευτούμε-, λες και αυτά αρκούν για την ασφάλεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας!

Προκαλεί όταν μιλά για «ανεύθυνη» νεολαία που διασπείρει τον ιό, την ώρα που γινόμαστε «σαρδέλες» στα Μέσα Μεταφοράς, που δεν έκανε κανένα έλεγχο το κράτος στην εργοδοσία για την τήρηση μέτρων προστασίας για όσους δούλεψαν στον Τουρισμό, με εξαντλητικά ωράρια, μισθούς-ψίχουλα και με κίνδυνο της υγείας τους από τα ελλιπή μέτρα, ενώ πολλοί έμειναν άνεργοι και οι πιο «τυχεροί» πήγαν λίγες μέρες διακοπές. Δεν κάνει λόγο για καμία κρατική ευθύνη!

Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια!

Εδώ και τώρα, απαιτούμε με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου να ανοίξουν τα Δ.ΙΕΚ με ασφάλεια, διεκδικώντας τα αυτονόητα:

  • Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα Δ.ΙΕΚ. Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι ώστε να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτών, διοικητικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού για να λειτουργήσουν οι σχολές με ασφάλεια για όλους τους σπουδαστές.
  • Να εξασφαλιστούν εδώ και τώρα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, συχνές απολυμάνσεις).
  • Να μειωθεί ο αριθμός των σπουδαστών ανά τάξη σε 15, με τη δημιουργία περισσότερων τμημάτων.
  • Επισκευή - εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, σχεδιασμός για αξιοποίηση χώρων των Δήμων και της Περιφέρειας ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις σε αίθουσες και εργαστήρια.
  • Προσωπικό εξοπλισμό και αναλώσιμα για τον κάθε σπουδαστή, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη παρακολούθηση των μαθημάτων μας.
  • Για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός, σύνδεση στο διαδίκτυο, διαμόρφωση και αξιοποίηση των χώρων Η/Υ για τους σπουδαστές, αναρτημένο εκπαιδευτικό υλικό.
  • Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και πρακτικής των σπουδαστών με ευθύνη του κράτους, της εργοδοσίας και των διευθύνσεων των Δ.ΙΕΚ.
  • Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19, είτε σε χώρο πρακτικής είτε σε τμήμα, να γίνουν δωρεάν τεστ με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας σε εκείνο και σε όσους συναναστρέφεται, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των σπουδαστών και επιπτώσεις στην πρακτική και στο μάθημα (απουσίες, κλπ.).
  • Πύκνωση των ΜΜΜ για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Να δοθεί ΤΩΡΑ δωρεάν ΠΑΣΟ σε όλους χωρίς ηλικιακά κριτήρια. Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για όλους τους σπουδαστές.
  • Να δοθεί εδώ και τώρα το πτυχίο (Βεβαίωση Σπουδών) σε όλους τους τελειόφοιτους σπουδαστές και να μην αποτελεί προϋπόθεση η ολοκλήρωση της πρακτικής, ειδικά για τη φετινή χρονιά!

 

Είναι μονόδρομος η συλλογική συζήτηση, η οργάνωση και διεκδίκηση!

Έχουμε πλέον πείρα! Αυτό είναι το μόνο αποτελεσματικό! Συσπειρωμένοι στο Σύλλογό μας και με τον αγώνα μας καταφέραμε την περσινή χρονιά να πάρουν το επίδομα οι εργαζόμενοι και ταυτόχρονα πρακτικάριοι σπουδαστές που βρίσκονταν σε αναστολή εργασίας, τη διανομή ΠΑΣΟ για τις μετακινήσεις, παλέψαμε για μέτρα προστασίας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να βαδίσουμε και φέτος, ακόμα πιο δυναμικά! Γνωρίζουμε πολύ καλά πως όσο σκύβουμε το κεφάλι, όσο κάνουμε υπομονή, τόσο διατηρούνται και παραμένουν τα προβλήματά μας. Όσο πιο συλλογικά και γρήγορα οργανώσουμε τον αγώνα μας, τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι. Ισχυροποιώντας το Σύλλογό μας, πολλαπλασιάζουμε τη δύναμή μας.

Οι πρόσφατοι μεγαλειώδεις μαθητικοί αγώνες μας γεμίζουν αισιοδοξία και μας δείχνουν το δρόμο!

Με τη συμμετοχή σου και τη δράση σου, με δυνατό Σύλλογο μπορούμε να δυναμώσουμε τον αγώνα για το ασφαλές άνοιγμα των Δ.ΙΕΚ, για ολοκληρωμένες σπουδές πάνω στο επάγγελμα που επιλέξαμε, για δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα!

Συνεχίζουμε πιο μαζικά και μαχητικά! Μαζί είμαστε πιο δυνατοί!

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου καλεί τους σπουδαστές με την έναρξη των σχολών:

     Να οργανώσουμε και να συμμετέχουμε μαζικά στις συνελεύσεις στις σχολές μας και τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου. Μαζικός Σύλλογος σημαίνει ότι από καλύτερες θέσεις θα μπορεί να διεκδικεί. Όλοι μαζί να συζητάμε και να αποφασίζουμε. Η δράση του Συλλόγου μέχρι σήμερα επιβεβαιώνει ότι η συλλογική διεκδίκηση ανοίγει δρόμους, ότι κανένας δεν περισσεύει.

  

  •         Να συγκροτήσουμε Επιτροπές στα τμήματα και τις σχολές μας για να είναι τα αφτιά και τα μάτια του Συλλόγου, να μπορούν καλύτερα να ενημερώνονται όλοι οι σπουδαστές, να οργανώνουν τον αγώνα, αλλά και για να έρθουν και άλλοι συνάδελφοι στις διαδικασίες του, να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να δράσουμε για τα δικαιώματά μας. Η δράση του κάθε ένα από μας ξεχωριστά μέσα στο τμήμα, στην πρακτική, στο ΙΕΚ είναι που κάνει τη διαφορά!

 

-       Να δυναμώσουμε τη συμμετοχή μας και τον κοινό αγώνα με τα σωματεία των κλάδων και των ειδικοτήτων μας, που μας ενημερώνουν σταθερά για τα δικαιώματά μας, για το τι θα συναντήσουμε στην πρακτική και αύριο στη δουλειά. Είναι τα σωματεία εκείνα που παλεύουν για το συμφέρον των εργατών κόντρα στους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες.

 

Τα όνειρά μας και τη ζωή μας δεν θα μας τα χαρίσει κανείς!

Δυναμώνουμε το Σύλλογό μας. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας!

Έλα σε επαφή με το Σύλλογό σου!



Τηλ. Επικοινωνίας: 6988069521 Κώστας

Instagram: sysdiek_attikis

Email: sysdiek@gmail.com

Site: sysdiek-attikis.blogspot.gr

Στέκι Συλλόγου: Κοίλης 13, Πετρά                                                                                                                                                                                                                                           Το Δ.Σ. του ΣΥ.Σ.Δ.ΙΕΚ

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   3/10/2020