Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Καταγγελία σπουδαστών του ΔΙΕΚ Γαλατσίου - Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμων Δ’ εξάμηνου

Σε μία περίοδο που ο covid – 19 βρίσκεται σε έξαρση η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας μας λέει ότι μόνο η ατομική ευθύνη είναι η λύση για αυτό που ζούμε, την ίδια στιγμή στο τμήμα μας συνωστιζόμαστε 31 άτομα αφού συγχωνευτήκαν δυο τμήματα στην αρχή του δ’ εξαμήνου.

Σύμφωνα με την παλαιότερη απόφαση  του Κανονισμού  Λειτουργίας Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)  ο αριθμός καταρτιζόμενος ήταν 33 ανά αίθουσα- τμήμα ενώ σύμφωνα με την νέα απόφαση (Αριθμ. Κ5/160259 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ , Άρθρο 2,  παρ 3. Διάρκεια μαθημάτων - Παρουσίες - Αριθμός εκπαιδευτών) ο προβλεπόμενος αριθμός σπουδαστών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30 άτομα ανά αίθουσα- τμήμα τόσο στα θεωρητικά όσο και στα εργαστηριακά μαθήματα.

Καταγγέλλουμε την παραπάνω απόφαση και ζητάμε την πρόσληψη καθηγητών για να χωριστούν τα τμήματα (15- 17 σπουδαστές  ανά αίθουσα) τόσο στο ΔΙΕΚ Γαλατσίου όσο και σε όλα τα δημόσια ΙΕΚ.

Μέχρι πρότινος οι σπουδαστές δικαιούνταν να πάρουν απαλλαγή από τα μαθήματα που είχαν διδαχθεί σε κάποια άλλη ειδικότητα ή σε κάποια παρόμοια ειδικότητα  με αυτή που σπουδάζουν (πχ ΑΕΙ ή άλλο IEK) ενώ ο καινούριος νόμος  στερεί το δικαίωμα απαλλαγής μαθημάτων στους καταρτιζόμενους.

Καταγγέλλουμε την υπουργική απόφαση και απαιτούμε την άρση αυτής της απόφασης εφόσον υπάρχουν εργαζόμενοι και οικογενειάρχες σπουδαστές που δεν έχουν χρόνο να παρακολουθήσουν μια ύλη μαθημάτων που έχουν ξαναδιδαχθεί.

Πλάι στον σύλλογο των ΔΙΕΚ Αττικής απαιτούμε:

·         Δωρεάν, επαναλαμβανόμενα rapidtest για ΟΛΟΥΣ τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους, το εκπαιδευτικό προσωπικό σε κάθε ΙΕΚ.

·         Να αυξηθούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ από και προς τις σχολές καθώς και πάσο ανεξαρτήτως ηλικίας.

·         Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, συχνές απολυμάνσεις) στη σχολή και στην πρακτική.

·         Να μειωθεί ο αριθμός των σπουδαστών ανά τάξη σε 15, με τη δημιουργία περισσότερων τμημάτων, με εξασφάλιση επιπλέον αιθουσών των Δήμων ή της Περιφέρειας.

·         Άμεση εξασφάλιση κονδυλίου από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αμοιβή της πρακτικής άσκησης για όλους τους σπουδαστές με μηνιαίες αποδοχές και όχι εφάπαξ, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα ένσημα να υπολογίζονται για τη σύνταξη και ως προϋπηρεσία.

·         Συγγράμματα, προσωπικός εξοπλισμός και αναλώσιμα για τον κάθε σπουδαστή, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη παρακολούθηση των μαθημάτων μας.

·         Κατάργηση της νέας απόφασης που στερεί το δικαίωμα της απαλλαγής μαθημάτων στους σπουδαστές.

Να πάρει τώρα θέση το Υπουργείο Παιδείας και οι διοικήσεις των ΙΕΚ!