Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ! ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΣΚΗΣΗ! Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Όπως προκλητικά μας πληροφορούν, λες και είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο (!!), οι διάφορες διοικήσεις στα Ι.Ε.Κ. μας, το Υπ. Παιδείας κα το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, η Πρακτική Άσκηση δε θα πληρώνεται για όσους σπουδαστές την έχουν ξεκινήσει από 01/03/2023. Μας θέλουν τζάμπα εργαζόμενους σε κάθε κλάδο, για να τους «βγάζουμε» κανονικότατη δουλειά, ώστε να αυξάνουν τα κέρδη τους οι επιχειρήσεις από τον δικό μας (απλήρωτο) κόπο και ιδρώτα. Κανονικούς σκλάβους στον 21 ο αιώνα δηλαδή!

Δε θα τους περάσει! Η ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον που μας δημιουργούν, μας πνίγει!     ΩΣ ΕΔΩ!

Τους θυμίζουμε πως έπειτα από σειρά κινητοποιήσεων του Συλλόγου μας, καταφέραμε να πληρωνόμαστε την πρακτική άσκηση! Κόντρα στις δυσκολίες και στα «αυτό δεν πρόκειται να γίνει» που ακούγαμε, ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ! Κατακτήσαμε με τους αγώνες μας, το αυτονόητο αυτό, δικαίωμά μας και δε θα τους αφήσουμε να μας το στερήσουν ξανά!

Ταυτόχρονα, είναι προκλητικές οι δηλώσεις του Υπουργείου για την «αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης». Αλήθεια, για ποια αναβάθμιση μιλάνε όταν με τους νόμους τους μας βάζουν να δουλεύουμε τζάμπα;! Για ποια αναβάθμιση και πρόδοο μιλάνε όταν και με αυτόν τον τρόπο μας γυρνάνε 100 χρόνια πίσω, για να έχουν περισσότερα κέρδη οι επιχειρηματικοί όμιλοι;! Σίγουρα αυτή δεν αφορά τη δική μας ζωή, τη καθημερινότητα μας στα ΙΕΚ, την επιστημονική μας επάρκεια και τα δικαιώματά μας, αλλά για το πώς θα γεμίζουν ακόμη πιο «αναβαθμισμένα» οι τσέπες μερικών λίγων!

Τους διαβεβαιώνουμε πως δε θα τους χαρίσουμε όσα με κόπους και αγώνες καταφέραμε!

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΖΑΜΠΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ!

Οργανώνουμε γενικές συνελεύσεις σε κάθε ΙΕΚ, συζητάμε και αποφασίζουμε για τις δράσεις που θα πραγματοποιήσουμε, ώστε το σχέδιό τους ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ!

Απαιτούμε – διεκδικούμε:

✔ Να μην μείνει χωρίς μισθό κανένας σπουδαστής που ξεκίνησε την πρακτική του από 01/03/2023 και έπειτα!

✔ Να καθιερωθεί τώρα νομικά, χωρίς παραθυράκια και αστερίσκους, η υποχρεωτικότητα της πληρωμής της πρακτικής μας από το κράτος και την εργοδοσία!

Να πληρωνόμαστε κανονικά στο 100% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, αφού δουλεύουμε κανονικά και όχι «συμπληρωματικά»! Όπου υπάρχουν πιο ευνοϊκές κλαδικές συμβάσεις από το αίσχος του κατώτατου μισθού, να αμειβόμαστε με βάσει αυτές!

✔ Να πληρωνόμαστε ανά μήνα και όχι εφάπαξ. Αφού ζούμε, έχουμε ανάγκες και έξοδα κάθε μήνα, όχι μια φορά το «δεκάμηνο»!

Να ασφαλιζόμαστε κανονικά στο 100% και όχι για το 1% που γινόταν έως τώρα και αφορούσε μόνο τη περίπτωση εργατικού ατυχήματος! Τα ένσημα να μετράνε ως προϋπηρεσία, να είναι μετρήσιμα για το ταμείο ανεργίας, να είναι συντάξιμα! Καθώς τίποτε από αυτά δεν ίσχυε ούτε στο προηγούμενο ΦΕΚ.

✔ Η εύρεση της πρακτικής άσκησης, να μην είναι ατομική υπόθεση του κάθε σπουδαστή, αλλά ευθύνη των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας και των διοικήσεων των Δ.Ι.Ε.Κ!

✔ Να εργαζόμαστε με κανονικές συμβάσεις εργασίας και όχι με τις άθλιες συμβάσεις της πρακτικής άσκησης!

ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ!