Στο ίδιο έργο θεατές για ακόμα μία φορά. Ο λόγος γίνεται για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που όπως φαίνεται «χτυπάει» για ακόμα μία φορά τα Δ.ΙΕΚ. Ξαναζούμε όχι μόνο την κατάσταση με την κατά τα άλλα «πετυχημένη» εξ αποστάσεως εκπαίδευση -όπως διαφήμιζε πέρσι η υπουργός-, αλλά και με την κοροϊδία του υπουργείου.
Αρχικά, τα μαθήματα ξεκίνησαν τον Οκτώβρη, χωρίς καμία προετοιμασία για να επιστρέψουμε στα θρανία με ασφάλεια. Το υπουργείο Παιδείας γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι τα Δ.ΙΕΚ φιλοξενούνται σε σχολεία που το πρωί υποδέχονται μαθητές, όμως διατηρήθηκε η μία καθαρίστρια όπως πέρυσι και τα αντισηπτικά στις τάξεις άργησαν πολύ να εμφανιστούν. Παράλληλα, τα κρούσματα ξεπερνούσαν τα 1.000 τη μέρα. Φυσικά, τα τμήματα των 20-25 μαθητών δεν χωρίστηκαν στη μέση για την αποφυγή συγχρωτισμού, αφού αυτό χρειάζεται πρόσληψη και άλλων καθηγητών και χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση όμως προτιμά ξεκάθαρα να ενισχύει μεγαλοεπιχειρηματίες, αντί να στηρίξει την Παιδεία ολόπλευρα και να προσλάβει καθηγητές, σε έναν κλάδο που η ανεργία μαστίζει! Έτσι, εμφανίστηκαν 3 κρούσματα στο Δ.ΙΕΚ, για τα οποία μάθαμε από τύχη(!) την ημέρα που ανακοινώθηκε το λοκντάουν. Το Δ.ΙΕΚ μας θα έκλεινε δηλαδή έτσι κι αλλιώς και εμείς όλο το διάστημα που εμφανίζονταν κρούσματα το ένα πίσω από το άλλο, πηγαίναμε κανονικά στα ίδια κτίρια, στα ίδια προαύλια, στο ίδιο κυλικείο.
Αφού κλείσαμε, η τηλεκπαίδευση για εμάς είναι αποκλειστικά η χρήση της νεοσύστατης πλατφόρμας e-class, η οποία δεν λειτουργεί τις περισσότερες ώρες της ημέρας («404 Not Found» εμφανίζεται) και είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούμε μόνο αυτή και να ανεβάζουμε εκεί εργασίες, με το ...αζημίωτο φυσικά. ΑΠΟΥΣΙΕΣ! Κάθε εβδομάδα υποχρεώνονται οι καθηγητές να δηλώνουν απουσίες στο Δ.ΙΕΚ, σύμφωνα με τη συμμετοχή μας στις εργασίες και σε διαδικτυακά μαθήματα που κάποιοι καθηγητές κάνουν - Άλλωστε, όσοι ζήσαμε το περυσινό χάλι της ασύγχρονης ξέρουμε ότι μόνο όταν ο καθηγητής αλληλεπιδρά με τους σπουδαστές, μπορούμε και κατανοούμε μαθήματα, χωρίς φυσικά να αγγίζει την αποτελεσματικότητα του διά ζώσης μαθήματος.
Τολμούν και ζητούν απουσίες, ενώ δεν ασχολήθηκε ποτέ το υπουργείο για το αν έχουμε πρόσβαση σε υπολογιστή, ίντερνετ, αν μπορούμε να συμμετέχουμε καθολικά και ισότιμα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Σε μία πλατφόρμα που υπολειτουργεί. Σε μία περίοδο που πάρα πολλοί δουλεύουν από το σπίτι, τα σχολεία είναι κλειστά και κάνουν και εκείνα εξ αποστάσεως και μπορεί να υπάρχουν κατειλημμένοι υπολογιστές. Φυσικά, δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόβλεψη για τα εργαστηριακά μαθήματα! Και μάλιστα, ζητούν απουσίες σε εργασίες μαθημάτων που απαιτούν πανάκριβα αναλώσιμα που αγοράζουμε μόνοι μας, σε μία περίοδο απολύσεων, αναστολών και οικονομικής κρίσης! Να σημειωθεί ότι στην ειδικότητά μου έτσι κι αλλιώς πληρώνουμε υπέρογκα ποσά για αναλώσιμα και εργαλεία, τα οποία είναι αυτονόητο(!) ότι πρέπει να τα έχουμε για να σπουδάσουμε. Ενδεικτικά, η χαμηλότερη τιμή μόνο για ένα τροχό νυχιών σχετικά καλής ποιότητας, που χρειαζόμαστε για το εξάμηνο, είναι 40 ευρώ! Μέσα σε αυτή την τραγική κατάσταση, έφτασε και η περίοδος των εξετάσεων προόδου, που είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε εργασίες και θα βαθμολογηθούμε κιόλας!!
Ξανά το υπουργείο Παιδείας «παίζει» με τις σπουδές μας. Όπως «παίζει» με τις ζωές μας η κυβέρνηση και δεν ενισχύει πραγματικά το σύστημα Υγείας για να μπορεί να ανταπεξέλθει στα δύσκολα καθήκοντα της περιόδου (όπως έχουν ζητήσει επανειλημμένα γιατροί-νοσηλευτές-λοιπό προσωπικό) και «μπουκώνει» στο χρήμα κλινικάρχες, χωρίς να πάρει ουσιαστικά μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών μας, έτσι «παίζει» και με τις σπουδές μας. Ο Σύλλογος εξ αρχής είχε προτάξει αιτήματα που προέκυπταν από τους ίδιους τους σπουδαστές των Δ.ΙΕΚ, για το ασφαλές άνοιγμα και την προστασία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το υπουργείο Παιδείας φαίνεται πως αδιαφορεί πλήρως για το τι ζητούν οι σπουδαστές για να έχουν ουσιαστική επαφή με την ειδικότητά τους, να μη χαθεί και αυτό το εξάμηνο! Όμως όσο και να σφυρίζουν αδιάφορα οι «αρμόδιοι», οι σπουδαστές των Δ.ΙΕΚ έχουν φωνή, δίκιο και δύναμη! Και όλοι μαζί, μέσα από το Σύλλογο Σπουδαστών Δ.ΙΕΚ μπορούμε να πετύχουμε πολλά!
Ζερβού Ελευθερία, Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ Γ’