Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περαιτέρω υποβάθμισης των σπουδών μας εδώ και τώρα!

Παράσταση διαμαρτυρίας, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, την Πέμπτη 17-12 στις 12:00 στη Βουλή, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Επαγγελματική Εκπαίδευση Κατάρτιση.

Είναι προκλητικό που η κυβέρνηση με fast track διαδικασίες και με κλειστές σχολές σε περίοδο καραντίνας φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση για ένα ζήτημα δηλαδή που αφορά χιλιάδες σπουδαστές!

Την ίδια στιγμή που:

  •   μειώνει την χρηματοδότηση 33,37% στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 για τα Δ.ΙΕΚ μας.
  • δεν αναφέρει τη λέξη “βιβλία” πουθενά
  • ενισχύει τον απαράδεκτο θεσμό της πιστοποίησης
  • προετοιμάζει το κλείσιμο Δ.ΙΕΚ και ειδικοτήτων

και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό…. Οι σπουδαστές συνεχίζουμε να διεκδικούμε την πραγματική αναβάθμιση των σπουδών μας! Δηλαδή:

  • βιβλία δωρεάν, ενιαία για όλους και εργαστήρια σύγχρονα με εξοπλισμό και αναλώσιμα για όλες τις ειδικότητες με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.
  • Μόνη προϋπόθεση για τη δουλειά και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος να είναι το πτυχίο, να καταργηθεί η πιστοποίηση. Μέχρι τότε να είναι δωρεάν.
  • Κατάργηση των διδάκτρων στο Δημόσιο ΙΕΚ Σιβιτανιδείου. Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα υπόλοιπα!
  • Εκπαιδευτικό προσωπικό με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.
  • Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το Υπουργείο. Όλοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα ένσημα να υπολογίζονται για τη σύνταξη και να αμείβονται με βάση τη ΕΓΣΣΕ ή των κλαδικών συμβάσεων (όπου υπάρχουν).
  •  Να δίνεται δωρεάν ΠΑΣΟ σε όλους χωρίς ηλικιακά κριτήρια. Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για όλους τους σπουδαστές.

Έχουμε χορτάσει από τις ‘’αναβαθμίσεις’’ όλων των κυβερνήσεων και έχουμε δει τα αποτελέσματά τους: Να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας, να μην μαθαίνουμε ολοκληρωμένα την ειδικότητά μας, να κάνουμε πρακτική απλήρωτοι και ανασφάλιστοι και στο τέλος να βρισκόμαστε στην ουρά της ανεργίας!

Οι σπουδαστές δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Συσπειρωμένοι στους Συλλόγους μας παλεύουμε για ολοκληρωμένη μόρφωση πάνω στις ειδικότητές μας, για δουλειά με δικαιώματα και μόνη προϋπόθεση το πτυχίο μας!

Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας μας, μέσα και έξω από τα ΙΕΚ.

Όσες πόρτες κι αν μας κλείνει η κυβέρνηση, όσο κι αν προσπαθεί να επιβάλλει σιγή ιχθύος με την καταστολή, θα μας βρίσκει διαρκώς μπροστά της να διεκδικούμε για σπουδές και ζωή στο ύψος των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων, γιατί έχουμε δίκιο!

Το ΔΣ του ΣΥΣΔΙΕΚ Αττικής

Αθήνα, 16-12-20