Τρίτη 24 Απριλίου 2018

1η Μάη 2018 | ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10ΠΜ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ! (προσυγκέντρωση 9:30πμ Ομόνοια)


Ανακοίνωση του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10ΠΜ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ!
(προσυγκέντρωση 9:30πμ Ομόνοια)
Από την συμμετοχή του Συλλόγου μας στην Απεργιακή Συγκέντρωση της 1ης Μάη του 2017
Συνεχίζουμε, 132 χρόνια μετά το Σικάγο του 1886, την καθημερινή μάχη για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, για να ζήσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Από το Σικάγο του 1886 & τη Θεσσαλονική του 1936, στην Ελλάδα του 2018
...Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα!

Η Πρωτομαγιά είναι μέρα σύμβολο της πάλης των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας. Οι εργάτες του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, διεκδικούσαν μια καλύτερη ανθρώπινη ζωή για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους. Πάλεψαν για την κατάκτηση του 8ωρου, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία και την υγεία.

Πολλοί από εμάς δουλεύουμε ήδη με ολιγόμηνες συμβάσεις εργασίας, με ωράριο λάστιχο, απλήρωρες υπερωρίες, μεροκάματο που δεν καλύπτει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες μας. Σε πολλές περιπτώσεις η δουλειά είναι “διάλειμμα” από την ανεργία.

Ήταν όμως πάντα έτσι; Η εργατική πρωτομαγιά μας διδάσκει ότι τίποτα δεν χαρίζεται! Οι σκληρές συνθήκες δουλειάς, τα εξαντλητικά ωράρια, η δουλειά μέχρι τον “τάφο”, ήταν εκείνες οι συνθήκες που ξεσήκωσαν τους εργάτες σε όλο τον κόσμο. Το “δεν πάει άλλο”, το “κάτι πρέπει να γίνει” βρήκε απάντηση στον οργανωμένο σκληρό αγώνα ενάντια στους εργοδότες της εποχής τους. Ενάντια σε αυτούς που κλέβανε τον μόχθο των εργατών προς όφελος των κερδών τους.

Ο αγώνας των εργατών για “8 ώρες δουλειάς, 8 ώρες ψυχαγωγία, 8 ώρες ξεκούραση”, χάραξε τον δρόμο!

Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, παίρνουμε δύναμη και γνώση για τον αγώνα που απαιτείται σήμερα ώστε να μπει φρένο στο ξήλωμα των κατακτήσεων. Για να δυναμώσει ο αγώνας μας ώστε να μορφωνόμαστε, να δουλεύουμε, να ζούμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας και όχι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν ξεκινάμε από το “μηδέν”. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς οργανώσαμε τον αγώνα μας απέναντι σε κάθε εμπόδιο που μπαίνει στις σπουδές μας. Οργανώσαμε τη συλλογική συζήτηση με γενικές συνελεύσεις στα ΙΕΚ μας. Ήρθαμε σε επαφή με τα σωματεία των κλάδων μας. Γνωρίσαμε τους αγώνες που δίνουν οι σημερινοί και αυριανοί συνάδελφοί μας, ώστε να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Οι σπουδαστές στα Δημόσια ΙΕΚ βιώνουμε για τα καλά στη ζωή μας την επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. Η πραγματικότητα μέσα στα ΙΕΚ μας “μιλάει” από μόνη της. Ελλείψεις σε καθηγητές, εργαστηριακό εξοπλισμό, βιβλία, λεφτά που βάζουμε από τη τσέπη μας για αναλώσιμα και μεταφορές, η πρακτική μας άσκηση – τζάμπα δουλειά.

Αυτή θα είναι και η πραγματικότητα της “μεταμνημονιακής” εποχής που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι ο δρόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προστατεύει τα συμφέροντα και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, βάζοντας φρένο στην κάλυψη των αναγκών μας και των δυνατοτήτων που υπάρχουν.

ΕΕ και ΝΑΤΟ σας ξέρουμε καλά! Για κέρδη και πετρέλαια σκοτώνετε παιδιά!

Είναι ο ίδιος δρόμος που οδηγεί σε πολέμους για τις ενεργειακές πηγές και τα συμφέροντα τους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμπλέκει τη χώρα μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ στη περιοχή. Έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε μία τεράστια στρατιωτική βάση-ορμητήριο των φονιάδων των λαών, προσφέροντας γη και ύδωρ ώστε να μπορούν να υλοποιούν τα δολοφονικά σχέδια τους. Οι ΗΠΑ, Μ.Βρετανία και Γαλλία επιτέθηκαν ξανά στη Συρία. Η ελληνική κυβέρνηση καθησυχάζει τον λαό και έχει το θράσος να μιλάει περί “ειρηνευτικού” χαρακτήρα του ΝΑΤΟ.Την ίδια στιγμή, φροντίζει να τους “ξεπλένει”, μη διστάζοντας να καταστήλει με ΜΑΤ και συλλήψεις αγωνιστές φοιτητές και μαθητές που εναντιώνονται στους πολεμικούς σχεδιασμούς τους.

Οι σπουδαστές γνωρίζουμε καλά πως δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γειτονικούς λαούς, το έχουμε δείξει με την αλληλεγγύη μας! Ξεσηκωνόμαστε παντού ώστε να σταματήσει το νέο μακελειό του Συριακού λαού. Απομονώνουμε τον εθνικισμό και τους εγκληματίες δολοφόνους ναζιστές της Χρυσής Αυγής από κάθε ΙΕΚ!

Τώρα είναι η ώρα! Ακόμη πιο μαχητικά, πιο μαζικά, οργανώνουμε τον αγώνα μας για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα!

Ούτε μια ώρα απλήρωτη και ανασφάλιστη πρακτική!Παλεύουμε για τα δικαιώματά μας μαζί με τα σωματεία μας! Στην απεργία της 1η Μάη δίνουμε τη δική μας απάντηση! Για δουλειά και σπουδές με δικαιώματα και όχι σκλαβιά είτε σαν πρακτικάριοι, είτε σαν εργαζόμενοι. Οργανωνόμαστε στα σωματεία μας που διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δηλαδή ζητήματα που αφορούν το μισθό, το ωράριο, την ασφάλιση, τις άδειες, την προστασία της μητρότητας, τον ελεύθερο χρόνο μας.

  • Οργανώνουμε τον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς με πολιτιστικές δραστηριότητες στα ΙΕΚ μας.
  • Πραγματοποιούμε Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα ΙΕΚ.
  • Οργανώνουμε τον αγώνα μας για κάθε πρόβλημα που μπαίνει εμπόδιο σήμερα στις σπουδές και την πρακτική μας άσκηση.


Διεκδικούμε:

  • Την άμεση εξασφάλιση της πλήρους χρηματοδότησης για όλα τα δημόσια ΙΕΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό.Να πάρουν τα λεφτά που δίνουν στους νατοϊκούς πυράυλους και να τα δώσουν στο λαό και τα παιδιά του.
  • Να καταργηθεί τώρα η εγκύκλιος του Υπ. Παιδείας που προβλέπει την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία- πρακτική.
  • Καθιέρωση υποχρεωτικής σύμβασης εργασίας για όλους τους σπουδαστές που κάνουν πρακτική, που να προβλέπει την αμοιβή μας με βάση τον βασικό μισθό, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,
  • Ούτε ένα ευρώ για αναλώσιμα και εξοπλισμό από τη τσέπη μας.
  • Να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία.
  • Καμία συμμετόχη, καμία εμπλοκή της χώρας μας στους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Να φύγουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ από την Ελλάδα. Ούτε ένα ευρώ για νατοϊκές εξοπλιστικές δαπάνες.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ