Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Σχόλιο ΣΥ.Σ.Δ.Ι.Ε.Κ. Αττικής με αφορμή τη τοποθέτηση της κας Κεραμέως σε επίκαιρη ερώτηση που έγινε στη Βουλή με αφορμή το σταμάτημα της πληρωμής της πρακτικής μας άσκησης


Δεν τσιμπάμε, δεν τρώμε «κουτόχορτο»!

Για την αξιοπιστία της υπόθεσεις «ποστάρουμε» αυτούσια όλη τη συζήτηση που διεξήχθη στις
10/04/2023 στη Βουλή. Δες τη στο λινκ εδώ !

Έχουμε και λέμε… στο άκουσμα ότι η πρακτική άσκηση είναι «εξασφαλισμένη» μέχρι το 2025 και άλλες τέτοιες προγραμματικές – εκλογικές δηλώσεις, οριακά γελάσαμε. Εδώ ακόμα δεν έχουν διασφαλίσει ότι θα πληρωθούν συνάδελφοι οι οποίοι έχουν τελειώσει τη πρακτική τους σχεδόν 12 μήνες. Υ.Γ. Με ωραία τρίπλα δεν απάντησε καν στο τι θα γίνει με σπουδαστές που οι διοικήσεις των Ι.Ε.Κ. καλούσαν όλη τη προηγούμενη περίοδο να συμπληρώνουν στα έγγραφα της πρακτικής την ένδειξη «χωρίς επιδότηση».

Δεν σχολιάζουμε καν… την ντρίμπλα αλά Μαραντόνα στην Αγγλία το ’86, που μίλησε γενικά για έγκριση κονδυλίων μέχρι το 2025, αλλά χωρίς να πει από πότε αυτά μπαίνουν σε ισχύ.

Δεν σχολιάζουμε καν… τα μαθηματικά της κας Υπουργού. Θυμόμαστε βέβαια από το σχολείο ότι τα ποσά αυτά λέγονται «αντιστρόφως ανάλογα»… αυτά δηλαδή της τεράστιας αύξησης των εισαχθέντων σπουδαστών κάθε χρόνο στα ΙΕΚ της ταυτόχρονης συρρίκνωσης του κονδυλίου που δίνεται για τη πρακτική.

Θα σχολιάσουμε όμως, όχι από κουτσομπολίστικη διάθεση, αλλά διότι το οφείλουμε στους χιλιάδες συναδέλφους μας, από Δημόσια και Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. που σε λίγες μέρες θα φύγουν για να κάνουν τη πρακτική τους άσκηση στη καλοκαιρινή σεζόν. Οι οποίοι θα πάνε να καλύψουν τα δεκάδες χιλιάδες κενά που θα υπάρχουν, επειδή πλέον οι νέοι εργαζόμενοι δεν συγκινούνται από το «θαύμα του τουρισμού», τους διαλυμένους μισθούς, τα διαλυμένα εργασιακά δικαιώματα, τις πεντάστερες «τρώγλες» που τους καλούν να ζήσουν αυτούς τους μήνες.

Ας δούμε την εξίσωση του τουρισμού λοιπόν… για έναν σπουδαστή ο οποίος ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ κανονικά κατά την Υπουργό: ένας συνάδελφος που θα εργαστεί σεζόν θα έρθει αντιμέτωπος, όχι μόνο με τις δυσκολίες της δικιάς του δουλειάς και τα κάθε λογής αφεντικά, αλλά και με τα χιλιάδες κενά – πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον θα κληθεί να καλύψει 2 με 3 πόστα προκειμένου να βγει απρόσκοπτα η δουλειά! Αυτό πως λέγεται; Εκπαιδευτική μάθηση ή νεανική εκμετάλλευση;! Τα θύματα που θρηνήσαμε μέσα σε χώρους δουλειάς τα προηγούμενα 10 χρόνια, μήπως ήταν και αυτά στα πλαίσια της μάθησης;

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, δεν τσιμπάμε, δεν σταματάμε!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Να μην μείνει χωρίς μισθό κανένας σπουδαστής που ξεκίνησε την πρακτική του
από 01/03/2023 και έπειτα.
• Να καθιερωθεί άμεσα, χωρίς παραθυράκια και αστερίσκους, η υποχρεωτικότητα
της πληρωμής της πρακτικής μας από το κράτος και την εργοδοσία.
• Να πληρωνόμαστε κανονικά στο 100% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου
εργάτη ή του κατώτερου μισθού. Όπου υπάρχουν πιο ευνοϊκές κλαδικές,
συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να αμειβόμαστε με βάση αυτές.
• Να πληρωνόμαστε ανά μήνα και όχι εφάπαξ.
• Να έχουμε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και όχι μόνο για το 1% που προβλεπόταν
έως τώρα και αφορούσε μόνο τη περίπτωση εργατικού ατυχήματος. Τα ένσημα να
μετράνε ως προϋπηρεσία, να είναι μετρήσιμα για το ταμείο ανεργίας, να είναι
συντάξιμα.
• Η εύρεση της πρακτικής άσκησης, να μην είναι ατομική υπόθεση του σπουδαστή,
αλλά ευθύνη των Υπουργείων που υπάγονται τα διάφορα Δ.Ι.Ε.Κ. καθώς και των
διευθύνσεων τους με ουσιαστική εποπτεία.
• Να καταργηθούν οι άθλιες «ειδικές» συμβάσεις της πρακτικής άσκησης και να
συνάπτουμε κανονικές συμβάσεις εργασίας.

Το Δ.Σ. του ΣΥ.Σ.Δ.Ι.Ε.Κ. Αττικής

11/04/23