Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Δελτίο Τύπου του ΣΥΣΔΙΕΚ για την Παγκόσμια Μέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Δ.ΙΕΚ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, εκφράζει για μια ακόμα φορά την αλληλεγγύη του σε κάθε γυναίκα που βιώνει την ανασφάλεια και τη βία στο χώρο δουλειάς, στις σχολές, στις γειτονιές, εκεί που περνάει τον ελεύθερο χρόνο της. Μας γεμίζουν οργή και αγανάκτηση τα αποτρόπαια εγκλήματα που φτάνουν μέχρι τη δολοφονία γυναικών από τους πρώην ή νυν συζύγους, συντρόφους, αλλά και τόσα άλλα που δεν «ακούγονται».

Η οργή μας μπορεί να γίνει δύναμη οργάνωσης κι αγώνα ενάντια στις πραγματικές αίτιες που γεννούν τους δράστες - τέρατα και διευκολύνουν τη δράση τους. Ενάντια στις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που αφήνουν τις γυναίκες απροστάτευτες, εξαρτημένες στα πλαίσια του γάμου ή της συμβίωσης, εκτεθειμένες στους οικονομικούς και κοινωνικούς εκβιασμούς στην πορεία των σπουδών της, στην εργασία, στον αθλητισμό, πολιτισμό.

Είναι αποτελέσματα της άθλιας πραγματικότητας που ζει μια γυναίκα σήμερα, στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, βιώνοντας πολύμορφες διακρίσεις στη μόρφωση, την εργασία, σε κάθε πλευρά της ζωής της. Τέτοιες «αλυσίδες» είναι η ανασφάλεια της «ευέλικτης», κακοπληρωμένης εργασίας και πρακτικής άσκησης, η ανεργία, οι υποβαθμισμένες και εμπορευματοποιημένες υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, οι οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις κι εκβιασμοί που συναντά μια κοπέλα, η έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς και σπουδών, ο φόβος να κάνουν παιδιά λόγω αβεβαιότητας για το μέλλον, η απόλυση από την δουλειά επειδή έμειναν έγκυες, η ανάγκη των σπουδαστριών να δουλεύουν παράλληλα με την σχολή  και να μην προστατεύονται από πουθενά (απουσίες, διευκολύνσεις κ.λπ.), η ψυχική και σεξουαλική κακοποίηση που δέχονται σπουδάστριες στη σεζόν και το υπουργείο να μην εποπτεύει.

Όσο οι όροι ζωής, δουλειάς και σπουδών επιδεινώνονται, όλο και περισσότερο οι γυναίκες θα δυσκολεύονται να σηκώσουν κεφάλι και να καταγγείλουν, να απεγκλωβιστούν από παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις, να αντιπαλέψουν την εργοδοτική βία. Πώς να στηριχτεί μια γυναίκα:

  • Όταν οι ελάχιστες κρατικές υποδομές και υπηρεσίες για την ολόπλευρη στήριξη των θυμάτων, δηλαδή νομική, συμβουλευτική, ψυχολογική, παραμένουν υποστελεχωμένες;
  • Όταν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ μετράνε σε ευρώ τα απαραίτητα μέτρα ενημέρωσης, στήριξης και πρόληψης που πρέπει να υπάρχουν στις γειτονιές και στους χώρους εκπαίδευσης; Εξάλλου, το κίνητρο της ευαισθησίας τους για τη βία κατά των γυναικών είναι ότι... “κοστίζει” στην ΕΕ 290 δις ευρώ το χρόνο…
  • Όταν μια γυναίκα, ακόμα και αν καταγγείλει κάποιο περιστατικό, έχει να αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια μέχρι την τελική καταδίκη του δράστη, όπως την αστυνομική αυθαιρεσία, την υποστελέχωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες.

Τασσόμαστε υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών των εγκλημάτων βίας κατά των γυναικών. Όμως γνωρίζουμε ότι οι όποιες αλλαγές στην ποινική νομοθεσία δεν είναι από μόνες τους ικανές να εξασφαλίσουν την ολόπλευρη προστασία των γυναικών από τα απαράδεκτα εγκλήματα. Χρειάζεται ολόπλευρη κοινωνική προστασία και στήριξη.

Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια σε κάθε κοινωνική ανισότητα, διάκριση, τη βία κατά των γυναικών, μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, την εργασία, τη ζωή. Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που θα εξασφαλίσουν στις γυναίκες τη δυνατότητα να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους, σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Να στέκονται στα πόδια τους, να είναι ατσαλωμένες ψυχικά, συναισθηματικά, οικονομικά.

Αντιπαλεύουμε τις απαράδεκτες κοινωνικές αντιλήψεις σε βάρος των γυναικών, που βομβαρδίζουν τον κοινό αγώνα μας για ισότιμα δικαιώματα σε όλες και όλους. Αντιπαλεύουμε τα σάπια πρότυπα του ατομισμού, του ανταγωνισμού, που φτάνουν στο σημείο της υποτίμησης της προσωπικότητας, ακόμα και της ανθρώπινης ζωής.

Το να «σπάσει» η γυναίκα τη «σιωπή» της δεν είναι ατομικό ζήτημα!

Όλοι μαζί παλεύουμε για την πραγματική εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών!

Το θάρρος, η τόλμη απέναντι σε κάθε μορφής βία μπορεί να αναπτυχθεί στο έδαφος της συλλογικότητας, της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης.

Στηρίζουμε τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (Ο.Γ.Ε.) και συμπορευόμαστε με τις γυναίκες του μόχθου, τις εργάτριες και τις νέες των λαϊκών οικογενειών.

Διεκδικούμε:

  • Να δημιουργηθούν κρατικοί ξενώνες, συμβουλευτικά κέντρα, στελεχωμένα με ειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ. Όλα αυτά απαιτούν γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να υπάρχουν συμβουλευτικοί σταθμοί στις σχολές μας στελεχωμένοι με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό, με μόνιμη σταθερή εργασία.
  • Ενημερωτικά προγράμματα στη σχολή από κρατικούς επιστημονικούς φορείς.
  • Υλικοτεχνική υποδομή απαραίτητη για ασφαλή πρόσβαση από και προς τη σχολή, π.χ. φωτισμός.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και στα Δ.ΙΕΚ, προστασίας του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.
  •  Ειδικά για τις μητέρες σπουδάστριες και τις εγκύους να υπάρξουν διευκολύνσεις για την παρακολούθηση των μαθημάτων ώστε να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση των σπουδών.
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας.

Η δράση στον Σύλλογο Σπουδαστών, στο Σωματείο, στον γυναικείο σύλλογο, είναι η καλύτερη «ασπίδα προστασίας» της γυναίκας για να βρει τη δύναμη και το κουράγιο να αλλάξει τη ζωή της μαχόμενη.

Σύλλογος Σπουδαστών Δ.ΙΕΚ Αττικής

25/11/2021