Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Ανακοίνωση του Δ.Σ. του ΣΥ.Σ.Δ.ΙΕΚ Αττικής για την κατάσταση στο Δ.ΙΕΚ Σιβιτανιδείου


Το Δ.ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου είναι απ’ τα μεγαλύτερα Δ.ΙΕΚ τόσο της Αττικής όσο και πανελλαδικά. Στη Σιβιτανίδειο σπουδάζουν πάνω από 300 σπουδαστές κάθε χρόνο. Είναι το μόνο Δημόσιο ΙΕΚ που οι σπουδαστές καλούνται να καταβάλλουν δίδακτρα της τάξης των 450€/ εξάμηνο.

Επίσης το Δ.ΙΕΚ παίρνει χρηματοδότηση από το κράτος, δηλαδή από λεφτά δικά μας μέσω της φορολογίας μας.

Έχουμε πληρώσει πολλά…. Δεν θα πληρώσουμε ξανά!

Με απλή αριθμητική:

300 σπουδαστές (τουλάχιστον) X 450€/ εξάμηνο ή 900€/χρόνο
= 270.000€ (τουλάχιστον)

Αυτό είναι το ποσό που εισπράττει από τις τσέπες των σπουδαστών και των οικογενειών μας ένα ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ, ενώ φορολογούμαστε κιόλας!!!!


Οι σπουδαστές που έρχονται να σπουδάσουν στο Δ.ΙΕΚ Σιβιτανιδείου, μακριά κάποιες φορές από τον τόπο καταγωγής τους, βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αρκετές είναι οι περιπτώσεις που οι σπουδαστές όταν καλούνται από το Δ.ΙΕΚ να πάνε να γραφτούν, δεν γνωρίζουν για τα δίδακτρα και το ραβασάκι έρχεται μετά.

Ενώ σπουδάζουν σε ένα κτήριο που στην είσοδό του, κοντά ένα χρόνο, έχει κόκκινες κορδέλες και ενημέρωση στις κολώνες της εισόδου «Απαγορεύεται η προσέγγιση στον τοίχο. Κίνδυνος πτώσης σοβάδων», ενώ και η κατάσταση κι εντός του κτηρίου καμία διαφορά δεν έχει αφού είναι αισθητή η κακή κατάσταση του κτηρίου, η έλλειψη σύγχρονων εργαστηρίων, η έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού, αναλωσίμων, βιβλίων που ακόμη και γι’ αυτά πάλι οι σπουδαστές καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να βγει το μάθημα.

Παράλληλα, ακόμη και οι καθηγητές μένουν μήνες απλήρωτοι, σύμφωνα με καταγγελία του σωματείου τους το προηγούμενο διάστημα!

Η Διοίκηση της Σιβιτανιδείου με την επανέναρξη των σχολών ζήτησε από τους σπουδαστές να πληρώσουν τα δίδακτρα, για ένα εξάμηνο που ουσιαστικά δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά κυρίως σε μια περίοδο που η κατάσταση στα σπίτια μας δεν είναι ίδια όπως πριν 3 μήνες αφού μετράμε ανέργους, απληρωσιά, μειώσεις μισθών, ανασφάλεια για το αν και πότε θα δουλέψουμε. 

Μετά από κινητοποιήσεις σπουδαστών και μελών του Συλλόγου, αλλά και μελών του Δ.Σ στην διεύθυνση του Δ.ΙΕΚ και στο Υπουργείο Παιδείας πήραμε ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ από την διευθύντρια της σχολής ότι δεν θα πληρώσει κανείς δίδακτρα!

Παρόλα αυτά το Δ.Σ της Σιβιτανιδείου δεν έχει συνεδριάσει για να πάρει απόφαση για αυτό το θέμα, ενώ έχουμε ζητήσει να καλεστεί αντιπροσωπεία όταν συζητηθεί το ζήτημα των διδάκτρων που αφορά τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους! Απάντηση δεν έχουμε λάβει ακόμη…. Η στάση του Δ.Σ της Σιβιτανιδείου απέναντι στους σπουδαστές είναι απαράδεκτη! Δεν μπορεί να "παίζει" η διοίκηση με τους σπουδαστές!

  1. Απαιτούμε εδώ και τώρα να πραγματοποιηθεί το Δ.Σ της Σιβιτανιδείου και να παραστούν εκπρόσωποι σπουδαστές απ’ την Επιτροπή Αγώνα του Δ.ΙΕΚ και μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου.
  2. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων μας στο Δ.ΙΕΚ Σιβιτανιδείου και διεκδικούμε:
·     Να μην πληρώσει κανείς σπουδαστής το εξάμηνο αυτό!
·  Όσοι σπουδαστές πλήρωσαν το εξάμηνο που ήταν κλειστή η σχολή, να τους επιστραφούν πίσω τα χρήματα!
·   Οριστική κατάργηση των διδάκτρων ΤΩΡΑ στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ Σιβιτανιδείου!
·  Άμεση ανακαίνιση του κτηρίου, σύγχρονα εργαστήρια, αναλώσιμα και βιβλία για κάθε ειδικότητα με χρηματοδότηση από το κράτους!