Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Eπιστολή σπουδαστών του Α’ εξαμήνου Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ Άλφα Αθήνας




Οι σπουδαστές του Α’ εξαμήνου Δημοσιογραφίας 2020-2021 του ΙΕΚ Άλφα Αθήνας καταγγέλλουμε την κοροϊδία που δεχόμαστε από τη διοίκηση του ΙΕΚ σε μια σειρά ζητήματα και μάλιστα σε μία ευαίσθητη περίοδο που διανύουμε, όπως είναι αυτή της καραντίνας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αναμφισβήτητα, γίνεται κοινώς αποδεκτό και κατανοητό πως οι εργαζόμενοι και η νεολαία αυτήν την περίοδο περνάνε δύσκολες στιγμές, προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε δυσχερείς συνθήκες σε οικονομικό και προσωπικό επίπεδο και να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους όπως μπορούν. Μια καθημερινότητα γεμάτη ελλείψεις σε μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους, στο σύστημα Υγείας που δημιουργούν επιπλέον ανησυχία αφού με ευθύνη της κυβέρνησης εδώ και μήνες δεν έχουν προχωρήσει όλα όσα είναι αναγκαία για την προστασίας της δημόσιας υγείας. Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση μας έχει κλειδαμπαρώσει σπίτια μας τους τελευταίους μήνες και μας επιβάλλει να είμαστε όλη μέρα μπροστά από μία οθόνη εξαιτίας της τηλεκπαίδευσης, αδιαφορώντας βέβαια για το αν οι σπουδαστές έχουν πρώτα και κύρια την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχουν στα μαθήματα επειδή δεν έχουν γρήγορο internet ή τον απαραίτητο εξοπλισμό (laptop, tablet, κάμερες, μικρόφωνα). Την ίδια στιγμή η τηλεκπαίδευση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει επαρκώς τη δια ζώσης διδασκαλία. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας έχουν σοβαρή ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας, όπως συμβαίνει και με τους μαθητές και τους φοιτητές!

Τι κάνει το ΙΕΚ για όλα αυτά;

Οι σχολάρχες, με τη σειρά τους, έχουν κι αυτοί μερίδιο ευθύνης! Αντί η κυβέρνηση και οι σχολάρχες να πάρουν όλα τα μέτρα προστασίας για να ανοίξουν οι σχολές μας με ασφάλεια, οι σπουδαστές δεχόμαστε συνεχώς μηνύματα να εξοφλήσουμε τα δίδακτρά μας και μάλιστα άμεσα (!!!) μπροστά στις εξετάσεις προόδου, αλλά και τώρα μπροστά στην εξεταστική. Ταυτόχρονα με ευθύνη του ΙΕΚ και του υπουργείου, ενημερωνόμαστε τελευταία στιγμή για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων και οι καθηγητές αναγκάζονται να μας δώσουν τελευταία στιγμή την ύλη και τις εργασίες που πρέπει να γίνουν.

Πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε, ειδικά οι εργαζόμενοι σπουδαστές, σε όλο αυτόν τον όγκο μέσα σε χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας με στόχο να διαπρέψουμε αλλά και να είμαστε εντάξει και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις της καθημερινότητάς μας; Την ίδια στιγμή δε μας λένε τη βαθμολογία μας και δε μας απαντάνε και με ποιον τρόπο μπορούμε να την μάθουμε. Προκλητικό είναι ειδικά το γεγονός ότι η διοίκηση του ΙΕΚ φώναξε σε σπουδάστρια που ήθελε να μάθει τη βαθμολογία της για τις εξετάσεις προόδου και της ζήτησε να ρουφιανέψει τους συναδέλφους  της που έχουν μάθει το μέσο όρο τους, λες και είναι έγκλημα να ξέρουμε τους βαθμούς μας! Ρωτάμε και απαιτούμε ΑΜΕΣΑ απαντήσεις: Γιατί δεν μαθαίνουμε τη βαθμολογία; Πότε θα την μάθουμε και πώς;

Κυβέρνηση, υπουργείο και σχολάρχες πρέπει να καταλάβουν ότι δε μας τρέχουν τα λεφτά από τα μπατζάκια σε εμάς και τις οικογένειές μας! Πληρώνουμε ένα ΙΕΚ για να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα! Τα όνειρα που μας πουλάνε και τελικά μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Δουλεύουμε παράλληλα με τις σπουδές μας και οι γονείς μας

θυσιάζονται για το μέλλον μας για να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας. Αυτοί είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους; ΟΧΙ! Μας διαφήμιζαν ότι θα έχουμε καθηγητές γνωστούς δημοσιογράφους, τους οποίους δεν είδαμε ποτέ! Μας μιλούσαν για μαθήματα πρακτικής εφαρμογής του αντικειμένου που έχουμε επιλέξει τα οποία δε γίνονται με πρόσχημα την πανδημία. Γιατί κυβέρνηση και σχολάρχες δε φροντίζουν να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την υγεία τη δική μας και των καθηγητών μας; Ειδικά στην ειδικότητα της δημοσιογραφίας τα πρακτικά μαθήματα είναι απαραίτητα για να μπούμε πιο έτοιμοι στο χώρο εργασίας.

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν καταγγέλλουμε:

1) Την πρακτική του ΙΕΚ να μας στέλνει SMS να εξοφλήσουμε τα δίδακτρά μας λίγες μέρες πριν την πρόοδο και την εξεταστική!

2) Την απαράδεκτη συμπεριφορά από τη διοίκηση του ΙΕΚ όταν ζητάμε να μας πουν τη βαθμολογία μας! Είναι δικαίωμά μας και υποχρέωσή τους να μαθαίνουμε για την πρόοδό μας! Τι φοβάται το ΙΕΚ;

Απαιτούμε:

1) Να ανοίξουν οι σχολές το εαρινό εξάμηνο με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας σπουδαστών και καθηγητών!

2) Δημιουργία e-class με σκοπό να ενημερωνόμαστε για σημειώσεις μαθημάτων και βαθμολογίες.

3) Η εξεταστέα ύλη να δημοσιεύεται αρκετά πιο νωρίς από την εξεταστική περίοδο.

4) Μείωση των διδάκτρων καθώς το μάθημα γίνεται διαδικτυακά και όχι διά ζώσης, άρα η ποιότητα του μαθήματος δεν είναι η ίδια (π.χ.: δεν κάνουμε πρακτικά μαθήματα).

5) Να εξασφαλιστεί η πραγματοποίηση των μαθημάτων πρακτικής εφαρμογής της ειδικότητας.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΗΧΑΝΕΣ ATM! ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΟΝΕΙΡΑ!

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ!

ΔΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Οι σπουδαστές του Α’ Εξαμήνου Δημοσιογραφίας ΙΕΚ Άλφα Αθήνας