Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Ενημέρωση για την κινητοποίηση του Συλλόγου στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ

Κινητοποίηση του Συλλόγου Σπουδαστών στην Κεντρική Διοίκηση του ΟΑΕΔ

Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου ο Σύλλογος Σπουδαστών Δ.ΙΕΚ πραγματοποίησε κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ όπως είχε αποφασίσει στην ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου. Συναντηθήκαμε με τον Γενικό Διευθυντή και μέλη της Κεντρικής Διοίκησης του ΟΑΕΔ.

Για άλλη μια χρονιά, ο ΟΑΕΔ χρησιμοποιώντας μια απαράδεκτη απαράδεκτη διάταξη, διαγράφει σπουδαστές από τα μητρώα Ανεργίας. Η διάταξη αυτή, ανοίγει ουσιαστικά "παραθυράκι" και δεν εγγράφει όλους τους άνεργους σπουδαστές στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, βάζοντας επιπλέον προϋποθέσεις για την ένταξή τους. Με αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές, στερεί από άνεργους συναδέλφους μας το δικαίωμα να έχουν κάρτα ανεργίας, να παρακολουθούν δωρεάν σεμινάρια, να συμμετέχουν σε προγράμματα εύρεσης εργασίας, να μετακινούνται δωρεάν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ως άνεργοι κ.α.

Ζητήσαμε να καταργηθούν οι προϋποθέσεις για τους άνεργους σπουδαστές, να σταματήσει εδώ και τώρα η διαγραφή των άνεργων συναδέλφων μας απ’ το Μητρώο.


Η απάντηση του γενικού διευθυντή και μελών της κεντρικής διοίκησης του ΟΑΕΔ ήταν ότι οι προϋποθέσεις που μπήκαν έτσι ώστε κάποιος να παραμείνει στα μητρώα του ΟΑΕΔ ήταν απαραίτητες και πρέπει να υπάρχουν κριτήρια. Μας είπαν επίσης, να απευθυνθούμε στο Υπουργείο Εργασίας για τα αιτήματα μας, μιας και οι ίδιοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

Σε κάθε Δ.ΙΕΚ, κάθε ένας από μας πρέπει να βοηθήσει ώστε να μην περάσει στην πράξη αυτή η διάταξη. Κανένας άνεργος συνάδελφός μας να μην αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του για να μείνει στο Μητρώο Ανέργων. Σε όλα τα τμήματα να συζητηθεί το θέμα και να αποφασίσουμε ότι απέναντι σε αυτή την πρακτική του ΟΑΕΔ και του Υπουργείου Εργασίας, θα βρουν εμάς. 


Η δική μας απαίτηση να συζητηθεί σε κάθε Δ.ΙΕΚ: 
  • Να μην διαγραφεί κανένας σπουδαστής από τον ΟΑΕΔ. Να αναγνωρίζεται η ιδιότητα του ανέργου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που έχουν να κάνουν με την φοίτηση σε ΙΕΚ. 
  • Το χρόνο κατάρτισης, να τον προσμετρούν κανονικά στο χρόνο ανεργίας. 
  • Να μη διανοηθούν και ζητήσουν πίσω επίδομα από άνεργους σπουδαστές. 
  • Αναπλήρωση των ωρών που χάνουν οι εργαζόμενοι σπουδαστές. 
  • Δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 
  • Την άμεση εξασφάλιση πλήρους χρηματοδότησης για όλα τα δημόσια ΙΕΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Δίνουμε το επόμενό μας ραντεβού στο Συλλαλητήριο στις 9 Νοέμβρη, στις 18:30 στο Σύνταγμα. 

Προετοιμάζουμε μέσα στις σχολές την επόμενή μας κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας.



Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής.