Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Όλοι στην απεργία στις 17 Μάη! Να δείξουμε τη δύναμή μας!



Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει στη βουλή νέο μνημόνιο με νέα αντιλαϊκά μέτρα. Έρχεται να ξεζουμίσει κι άλλο τις οικογένειές μας, να βάλει κι άλλα εμπόδια στη ζωή μας και το μέλλον μας.
Με τα νέα μέτρα που θα φέρουν προς ψήφιση στη βουλή το επόμενο διάστημα αποφασίζουν:
· Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Για εμάς, δηλαδή, που δουλεύουμε με μισθό κάτω απ' τον κατώτατο (511€), θα μας παίρνουν μέσω φόρου σχεδόν 600€ το χρόνο δηλαδή ένα και κάτι μισθό!
· Καταργούν την Κυριακάτικη αργία. Θέλουν να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο, 7 μέρες τη βδομάδα για να κονομάνε οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, τα mall, τα ξενοδοχεία κ.α. Θέλουν να μας φέρνουν στην εποχή των δούλων.
· Εντείνουν τη φορολογία στους αυτοαπασχολούμενους, με αποτέλεσμα οι μικροί στους κλάδους να κλείνουν και να μεγαλώνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις που τους δίνονται μεγάλες φοροαπαλλαγές.

Ο εργασιακός μεσαίωνας στη ζωή μας είναι πραγματικότητα εδώ και καιρό:
Η εξάμηνη Πρακτική Άσκηση είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια των σπουδών μας. Σήμερα πραγματοποιείται σύμφωνα με την απαράδεκτη "Σύμβαση Μαθητείας" που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήδη από το 2014. Σύμφωνα με αυτή δεν προβλέπεται ούτε ωράριο, ούτε μισθός, ούτε ασφαλιστικά δικαιώματα, ούτε αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης. Μάλιστα και μετά το τέλος της πρακτικής σε περίπτωση που δεν βρίσκουμε δουλειά, δεν μπορούμε να μπούμε καν στο ταμείο ανεργίας.
Το Υπουργείο και οι εργοδότες κρύβουν την αλήθεια. Μας λένε ότι κατά τη διάρκεια της πρακτικής οι σπουδαστές "απλά μαθαίνουν", δεν προσφέρουν τίποτα, ίσα - ίσα είναι και βάρος τάχα για τον εργοδότη που τους εκπαιδεύει.
Η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει. Σήμερα χιλιάδες σπουδαστές δουλεύουμε εξοντωτικά ωράρια σε ξενοδοχεία, σε νοσοκομεία, σε αμαξοστάσια, σε παιδικούς σταθμούς δήμων και άλλους χώρους. Καλύπτουμε πάγιες θέσεις άσχετες πολλές φορές με την ειδικότητα που σπουδάζουμε, με "τζάμπα" εργασία και χωρίς κανένα δικαίωμα. Εκτιθόμαστε σε κινδύνους για τη σωματική μας ακεραιότητα. Πρόσφατο παράδειγμα είναι το εργατικό ατύχημα σπουδάστριας στο ΙΕΚ μαγείρων της Κοζάνης.
Πολλοί από μας δεν μπορούμε καν να ξεκινήσουμε πρακτική άσκηση αφού ήδη δουλεύουμε για να ζήσουμε. Δεν μπορούμε να μείνουμε 6 μήνες χωρίς ένα ευρώ στην τσέπη. Δεν αντέχουμε ούτε εμείς ούτε οι οικογένειές μας, που στηρίζουμε. 

Σήμερα προκύπτει η ανάγκη κάθε ένας από εμάς να μπει ορμητικά στον αγώνα.
Οι σπουδαστές πρακτικάριοι να οργανωθούμε στα σωματεία μας. 

Να παλέψουμε για:
  • Την άμεση εξασφάλιση πλήρους χρηματοδότησης για όλα τα δημόσια ΙΕΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό. 
  • Μόνη προϋπόθεση για τη δουλειά να είναι το πτυχίο, να καταργηθεί η πιστοποίηση. 
  • Την άμεση κατάργηση της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία-πρακτική των σπουδαστών όλων των ΙΕΚ. 
  • Να υπάρξει νέα απόφαση, και καθιέρωση υποχρεωτικής σύμβασης για όλους τους σπουδαστές που κάνουν πρακτική που θα προβλέπει την αμοιβή όλων των σπουδαστών των ΙΕΚ με τον βασικό μισθό, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πρακτική άσκηση πάνω στην ειδικότητα που σπουδάζουμε 
  • Να μην διαγράφονται από τα μητρώα του ΟΑΕΔ οι σπουδαστές που φοιτούν σε κάποιο ΙΕΚ και έχουν κάρτα ανεργίας. Να αναγνωρίζεται η ιδιότητα του ανέργου χωρίς όρους και προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με την φοίτηση σε ΙΕΚ. 
  • Εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή δουλειά. 
  • Κτιριακή κάλυψη, αίθουσες ανάλογες του όγκου των σπουδαστών. Εργαστήρια σύγχρονα χωρίς την εμπλοκή εταιρειών και ιδιωτών, βιβλία σύγχρονα με την ευθύνη του κράτους. Μείωση των μαθητών ανά τάξη και εργαστήριο. Ούτε σκέψη για δίδακτρα. 
  • Ούτε ένα ευρώ για αναλώσιμα και εξοπλισμό από την τσέπη μας! Άμεσα να καλυφτούν  από το κράτος. 
  • Πάσο για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε όλους τους σπουδαστές. 
  • Δωρεάν στέγαση και σίτιση για όσους βρίσκονται μακριά από τον τόπο τους. 
  • Δωρεάν συμμετοχή των σπουδαστών σε αθλητικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες π.χ. Χρήση γυμναστηρίων, κολυμβητηρίων, καλλιτεχνικών μαθημάτων, ωδείων κ.λ.π.