Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ!

Οι εργαζόμενοι δίνουν συνέχεια στον αγώνα τους, για να μην αποτελούν οι χώροι εργασίας μια απέραντη κοιλάδα των Τεμπών.  

Ο τραγικός απολογισμός… 7 νεκροί εργαζόμενοι σε διάστημα μικρότερο από μία εβδομάδα. Για ακόμα μια φορά, στον βωμό του κέρδους θυσιάζονται ζωές των εργαζομένων. 

 Την ίδια στιγμή, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που συνεχίζουν να παλεύουν  για να παραμείνει ανοιχτό το εργοστάσιο, για τη ζωή και το μέλλον των οικογενειών τους,  κόντρα στις βρώμικες επιθέσεις, τους εκβιασμούς, τις συκοφαντίες της κυβέρνησης που προσπαθεί να καταστείλει τον αγώνα τους όλο το προηγούμενο διάστημα. 

Κόντρα σε όλους αυτούς που διαλύουν τη ΛΑΡΚΟ και θέλουν να τη μετατρέψουν σε παλιοσίδερα για σκραπ, που πετούν εξειδικευμένους μεταλλεργάτες και τεχνίτες στο ταμείο ανεργίας και στα προγράμματα φτώχειας, που ξεσπιτώνουν οικογένειες, οδηγούν στον κοινωνικό και οικονομικό μαρασμό ολόκληρες περιοχές.  

Μαζί με τους εργαζόμενους συναδέλφους μας διεκδικούμε: 

    • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα. 

    • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών που να καλύπτει τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης. 

    • Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 - 2023. 

    • Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της μετενέργειας κ.ο.κ. 

    • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού για όλους τους ανέργους. 

    • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Καμιά ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις «ελαστικές» μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες. 

    • Να παραμείνει ανοιχτή η ΛΑΡΚΟ. Να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις δουλειάς τους. 

 

Παράλληλα, δίνουμε συνέχεια στον αγώνα μας για καλύτερους όρους σπουδών. 

Κόντρα στην προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να επιβάλλει σιωπητήριο στις φωνές των σπουδαστών που καταγγέλλουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα ΙΕΚ μας.  Επιπλέον δίνουμε συνέχεια στον αγώνα μας για τους συναδέλφους μας από τα ΙΕΚ Υγείας! 

Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήσαμε Γενικές Συνελεύσεις στις σχολές, μαζεύοντας υπογραφές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές στα ΙΕΚ Υγείας, με κύριο γνώμονα την απλήρωτη πρακτική τους άσκηση! Επιπλέον συμμετείχαμε και στην πανελλαδική απεργία του ΟΕΝΓΕ στο Υπουργείο Υγείας βάζοντας μπροστά τα αιτήματα τους!  

Έτσι λοιπόν καλά θα κάνει η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, να ακούσουν καλά τι λένε οι σπουδαστές 

  • Ανεξαρτήτως Υπουργείου και ειδικότητας, οι πρακτικές μας να πληρώνονται κανονικά και να μας αναγνωρίζουν σαν εργαζόμενους, όπως άλλωστε είμαστε! Να καθιερωθεί άμεσα η πληρωμή της πρακτικής άσκησης στα ΙΕΚ Υγείας!  

  • Να σταματήσουν οι σπουδαστές να βάζουν το χέρι στην τσέπη για τα αναλώσιμα τους (σαμπό, ρόμπες, μάσκες, γάντια κ.λπ.) 


ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 

    • Το πτυχίο μας να μην είναι ισάξιο με απολυτήριο Λυκείου! Να αναβαθμιστούν από επίπεδο 4 του εθνικού πλαισίου προσόντων σε επίπεδο 5 χωρίς τις εξετάσεις πιστοποίησης (150€ παράβολο). Οι σπουδαστές «πιστοποιούμαστε» για τις γνώσεις μας κάθε εξάμηνο με τις προόδους, τις εργασίες και τις εξεταστικές μας. 

    • Να καθιερωθεί η υποχρεωτική και μόνιμη πληρωμή της πρακτικής άσκησης, στο 100% του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, ταυτόχρονα στους εργασιακούς κλάδους που υπάρχει Συλλογική Σύμβαση εργασίας με ευνοϊκότερους όρους, να εντάσσονται εκεί όλοι οι σπουδαστές. Η πρακτική να είναι με πλήρη ένσημα και ασφάλιση, να είναι μετρήσιμος χρόνος για το ταμείο ανεργίας, να μετράει ως προϋπηρεσία. Να υπάρχει ουσιαστική και τακτική επίβλεψη της διεξαγωγής πρακτικής από το Υπουργείο Εργασίας. 

    • Να πληρώνεται η πρακτική άσκηση ολοκληρωμένα για τις σχολές του Υπουργείου Υγείας.  

    • Να υπάρξει πραγματική και ριζική αναβάθμιση των υποδομών και των εργαστηρίων με γενναία χρηματοδότηση από το κράτος. 


    • Να γίνουν μόνιμες προσλήψεις καθηγητών και διοικητικού προσωπικού. 

    • Να αυξηθεί το όριο των απουσιών στο 30% για τους εργαζόμενους σπουδαστές και για τους σπουδαστές που αντιμετωπίζουν ζητήματα υγείας.