Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Ανοιχτή Επιστολή των σπουδαστών από το Δ.ΙΕΚ Αιγάλεω

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ Δ.ΙΕΚ ΑΙΓΑΛΕΩ

10/6/2022

Ανοιχτή επιστολή προς:

 

          Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής

          Διεύθυνση του Δ.ΙΕΚ Αιγάλεω, κ. Κυριακό

          Δημοτικό Συμβούλιο Αιγάλεω

          Υπουργό Παιδείας, κ. Κεραμέως

          Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, κ. Βούτσινο

 

 Την Τετάρτη 25/5/2022 οι σπουδαστές του Δ.ΙΕΚ Αιγάλεω πραγματοποιήσαμε Γενική Συνέλευση για να συζητήσουμε για όλα τα προβλήματα που από την αρχή της χρονιάς αντιμετωπίζουμε. Μετά από 9 μήνες και φτάνοντας 15 μέρες πριν κλείσουν οι σχολές, ακόμη περιμένουμε την μεγάλη αναβάθμιση των ΙΕΚ και της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης όπως «φώναζε» η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης κ. Βούτσινο.

 Εκτός αν ως «αναβάθμιση» εννοούσαν τη μία κοινή τουαλέτα ανδρών και γυναικών, τις επικίνδυνες και ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις που «τρέμουμε» μην πέσουν τα ταβάνια να μας πλακώσουν, τα ανύπαρκτα εργαστήρια για τις περισσότερες ειδικότητες, ενώ όπου αυτά υπάρχουν είναι απαρχαιωμένα και οριακά ακατάλληλα όχι μόνο για τις σύγχρονες τεχνικές, αλλά καλά - καλά ακόμα και για μάθημα. Την ίδια ώρα οι σπουδαστές θα έπρεπε καλύτερα να ονομαζόμαστε πελάτες, αφού βάζουμε όλα τα αναλώσιμα από την τσέπη μας για να «βγει» το μάθημα, από την ειδικότητα Εσωτερική Διακόσμηση μέχρι την Πληροφορική αφού φέρνουμε μέχρι και τα λάπτοπ μας. Επιπλέον από την αρχή της χρονιάς δεν είχαμε ούτε σταγόνα πετρέλαιο για να ζεσταθούμε μέσα στο ψύχος! Τώρα το καλοκαίρι δεν υπάρχει ούτε ανεμιστήρας, aircondition!

 Όλα αυτά μέσα από τον Σύλλογο μας τα έχουμε κάνει γνωστά όλα τα προηγούμενα χρόνια στις αρμόδιες αρχές. Παρόμοια άλλωστε είναι η κατάσταση σε όλα τα Δ.ΙΕΚ της Αττικής.

 Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που βιώνουμε. Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, πριν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, έκλειναν τα μάτια και τα αυτιά τους, όταν ο Σύλλογος μας πήγαινε στο Υπουργείο να πάρει απαντήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Είχαν απαντήσεις βέβαια για όλα  όταν οι επιχειρηματίες απαιτούσαν φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, νομοθετούσαν για τις ανάγκες τους.

 Οι σπουδαστές γνωρίζουμε τη δύναμη μας! Αυτή βρίσκεται στον μαζικό και οργανωμένο αγώνα, μέσα από τον Σύλλογο μας! Είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα ότι πλέον η πρακτική άσκηση πληρώνεται, έστω στο 80%, όταν πριν κάποια χρόνια κάτι τέτοια θα φάνταζε αδιανόητο.

 Με αυτή την ανοιχτή επιστολή κάνουμε για ακόμη μια φορά γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και παίρνουμε από τώρα όλα τα μέτρα για να μην είναι μία από τα ίδια και η νέα χρονιά!

 Καλούμε την Διεύθυνση του Δ.ΙΕΚ Αιγάλεω να στηρίξετε και να πάρετε ανοιχτά θέση για την κατάσταση που βιώνουμε. Καλούμε να υπογράψετε και να στηρίξετε αυτή την επιστολή, τα δίκαια αιτήματά μας.

 Καλούμε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγάλεω, να πάρει θέση και να αναλάβει τις ευθύνες που αναλογούν στη συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών.

 Καλούμε να στηρίξετε με όλους τους τρόπους και με ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα δίκαια αιτήματά μας.

 Καλούμε την Υπουργό Παιδείας και τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης να δώσουν άμεσα λύση για την κατάσταση που βιώνουμε όχι μόνο οι σπουδαστές εδώ στο Δ.ΙΕΚ Αιγάλεω αλλά σε όλη την Αττική, σε όλη την Ελλάδα.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

·         Αναβάθμιση όλων των κτιριακών υποδομών (αιθουσών, εργαστηρίων, τουαλετών και λοιπών χώρων)!

·         Πετρέλαιο από τώρα για όλη τη νέα χρονιά!

·         Στελέχωση με αναλώσιμα όλα τα εργαστήρια, όλων των ειδικοτήτων!

 

Για την πρακτική άσκηση:

·         Η πρακτική να αμείβεται υποχρεωτικά στο 100% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους!

·          Η αμοιβή της πρακτικής να είναι μηνιαία και όχι “εφάπαξ”!

·         Πλήρη ασφάλιση - συντάξιμα ένσημα - τα ένσημα να μετράνε ως προϋπηρεσία!

·         Άμεση εύρεση πρακτικής και σταθερή εποπτεία από αρμόδια όργανα του Υπ. Παιδείας και Εργασίας!

·         Δουλειά με εξαρτημένες συμβάσεις εργασίας! Να σταματήσει η “ειδική σύμβαση πρακτικής άσκησης”!

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 6976005782 Αντώνης


Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε παρακάτω: