Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Δελτίο Τύπου για 8 Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας

Τιμάμε την ιστορική επέτειο της 8ης Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της εργαζόμενης γυναίκας. Μέρα που καθιερώθηκε πριν από 110 χρόνια από τη Διεθνή Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών. Μέρα αφιερωμένη στους σκληρούς απεργιακούς αγώνες για ίσα μεροκάματα εργατών και εργατριών, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για λιγότερες ώρες εργασίας.
Δείχνει τον δρόμο που πρέπει σήμερα να βαδίσουν οι νέες εργαζόμενες και άνεργες κοπέλες, οι σπουδάστριες, δηλαδή την ανάγκη της συλλογικής οργάνωσης και του συλλογικού αγώνα για ισότιμα δικαιώματα στην εργασία, στη μόρφωση, στις προσωπικές σχέσεις, στην κοινωνική δράση.
Σήμερα, 8 Μάρτη 2020
Η τεχνολογία και επιστήμη έχοντας ραγδαία ανάπτυξη, θα μπορούσε να μειώνει την βαριά σωματική εργασία, να μειώνει τον εργάσιμο χρόνο και την ίδια ώρα να υπάρχει αύξηση του ελεύθερου χρόνου, των μισθών, των κοινωνικών παροχών. Να υπάρχουν σταθερές σχέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, εξασφαλίζοντας εργασία στο αντικείμενο σπουδών με δημόσια και δωρεάν επανειδίκευση, με σταθερό ωράριο εργασίας. Σήμερα μπορεί να εξασφαλιστεί ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, αλλά και προστασία του γυναικείου οργανισμού  με μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.  Σήμερα μπορεί να εξασφαλιστεί σε όλες τις γυναίκες να έχουν ελεύθερο χρόνο για να συμμετέχουν και στην κοινωνική δράση, σε σωματεία και συλλόγους.
Την ίδια ώρα που υπάρχουν όλες αυτές οι δυνατότητες, οι σπουδάστριες στα Δημόσια ΙΕΚ νιώθουν την εκμετάλλευση καθημερινά. Αφού η 6μηνη πρακτική άσκηση γίνεται με τους χειρότερους όρους, ανασφάλιστη και απλήρωτη. Δουλεύοντας 10 και 12 ώρες λέγοντας μας ότι «μαθαίνουμε», κάνοντας όλη τη χαμαλοδουλειά που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που σπουδάζουμε. Βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα αναλώσιμα που χρειαζόμαστε, μια σειρά άλλα εμπόδια στην προσπάθειά μας να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας.
Διαχρονικές ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Είναι αυτοί που με την πολιτική τους δίνουν το άλλοθι στην εργοδοσία να τρομοκρατεί τις νέες κοπέλες να μην μείνουν έγκυες, γιατί αλλιώς – όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις – θα απολυθούν. Κράτος και εργοδοσία είναι αυτοί που συμφωνούν στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στα 3-4 ωρα, στους μισθούς 300-400€ και να χαμογελάμε όπως έλεγε και μια «κυρία».
Είναι αυτοί που με την πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που εφαρμόζουν, εμπλέκουν ακόμη περισσότερο τη χώρα μας στα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζονται στην περιοχή για τα κέρδη των βιομηχάνων κλπ και ξεριζώνουν με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους χιλιάδες πρόσφυγες, γυναίκες με παιδιά στην αγκαλιά, για να βρεθούν φυλακισμένοι στη Μόρια και τις νέες Αμυγδαλέζες.
Τιμάμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δυναμώνουμε τον αγώνα για τη ζωή που έχουμε ανάγκη.

Καλούμε όλες και όλους  να γίνουν μέλη στο Σύλλογο, στα Σωματεία, στο Γυναικείο Σύλλογο της γειτονιάς τους.
Καλούμε όλες τις σπουδάστριες και όλους τους σπουδαστές να πάρουν μέρος στη Συγκέντρωση που διοργανώνουν τα Συνδικάτα, η ΟΓΕ και μαζικοί φορείς την Κυριακή 8 Μάρτη στις 11 το πρωί, στο Σύνταγμα.