Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Αλήθεια και τι δεν άκουσες και αυτή την χρονιά!


Ανακοίνωση του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής

Η Κυβέρνηση διαφήμιζε από το καλοκαίρι την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Τα δήθεν νέα προγράμματα σπουδών που άλλαξαν, την τάξη που θα μπει στην πρακτική άσκηση ώστε να είναι ευκαιρία για εργασιακή εμπειρία.
Πήραμε μια γεύση για το τι μας περιμένει! Φτάσαμε μέσα Οκτωβρίου (!!) και οι σχολές ακόμα ανοίγουν…

Από τις πρώτες μέρες οι νέοι συνάδελφοι κατάλαβαν ότι θα πρέπει άμεσα να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη. Βιβλία δεν υπάρχουν καν, αναγκαζόμαστε πάλι να πληρώνουμε για φωτοτυπίες, υλικοτεχνικός εξοπλισμός όπως μαχαίρια, καλλυντικά, μπάλες, στολές εργαστηρίου κλπ. ούτε για δείγμα!

Ακόμα και για το πάσο το οποίο πέρυσι πήραμε, με την παρέμβαση του συλλόγου μας, φέτος λένε ότι περιμένουν την έγκριση του υπουργείου. Τα εργαστήρια που διαφήμιζε το υπουργείο είναι για γέλια και για κλάματα. Υπάρχει τμήμα μάγειρων που κάνει μάθημα σε κουζίνα εκκλησίας και βοηθοί φυσικοθεραπευτές που ενώνουν τα θρανία για να μοιάζουν με κρεβάτια.

Παρόλα αυτά κάποιοι λίγοι διευθυντές και καθηγητές συνεχίζουν το παραμύθι της κυβέρνησης και προτείνουν να κάνουμε υπομονή…

Ο σύλλογος μας από τις αρχές Οκτωβρίου έκανε συνάντηση με το υπουργείο Παιδείας για τα μεγάλα προβλήματα στη πιστοποίηση στα ΙΕΚ, θέτοντας και όλα τα ζητήματα που θα προκύψουν όταν ανοίξουν οι σχολές.

Είναι απαράδεχτο η λειτουργία των σχολών μας να ξεκινά 15 μέρες μετά από την καθορισμένη έναρξη του χειμερινού εξαμήνου. Θα μας βάλουν να αναπληρώσουμε τις χαμένες ώρες με παράταση του ωραρίου ή μαθήματα ακόμα και τα Σάββατα. "ζωή λάστιχο" δηλαδή ειδικά για μας που δουλεύουμε παράλληλα με την σχολή!

Κάνεις να μην κάνει απλά υπομονή! Κρύβουν την πραγματική αιτία για την αργοπορία έναρξης των μαθημάτων μας, τις ελλείψεις σε καθηγητές, υποδομές, εργαστήρια, που δεν είναι άλλη από την απαξίωση των σχολών μας, την υποχρηματοδότηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, αξιοποιούν τους αποφοίτους των ΙΕΚ και τους πρακτηκαριους σαν φτηνούς εργαζομένους για να «βγάζουν την χοντροδουλειά» ελαφρώνοντας την εργοδοσία από μόνιμο προσωπικό.

Ο εργασιακός μεσαίωνας στη ζωή μας είναι πραγματικότητα εδώ και καιρό:
Η εξάμηνη Πρακτική Άσκηση είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια των σπουδών μας. Σήμερα πραγματοποιείται σύμφωνα με την απαράδεκτη "Σύμβαση Μαθητείας" που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήδη από το 2014. Σύμφωνα με αυτή δεν προβλέπεται ούτε ωράριο, ούτε μισθός, ούτε ασφαλιστικά δικαιώματα, ούτε αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης. Μάλιστα και μετά το τέλος της πρακτικής σε περίπτωση που δεν βρίσκουμε δουλειά, δεν μπορούμε να μπούμε καν στο ταμείο ανεργίας.

Το Υπουργείο και οι εργοδότες κρύβουν την αλήθεια. Μας λένε ότι κατά τη διάρκεια της πρακτικής οι σπουδαστές "απλά μαθαίνουν", δεν προσφέρουν τίποτα, ίσα - ίσα είναι και βάρος τάχα για τον εργοδότη που τους εκπαιδεύει.

Η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει. Σήμερα χιλιάδες σπουδαστές δουλεύουμε εξοντωτικά ωράρια σε ξενοδοχεία, σε νοσοκομεία, σε αμαξοστάσια, σε παιδικούς σταθμούς δήμων και άλλους χώρους. Καλύπτουμε πάγιες θέσεις άσχετες πολλές φορές με την ειδικότητα που σπουδάζουμε, με "τζάμπα" εργασία και χωρίς κανένα δικαίωμα. Εκτιθόμαστε σε κινδύνους για τη σωματική μας ακεραιότητα. Πολλοί από μας δεν μπορούμε καν να ξεκινήσουμε πρακτική άσκηση αφού ήδη δουλεύουμε για να ζήσουμε. Δεν μπορούμε να μείνουμε 6 μήνες χωρίς ένα ευρώ στην τσέπη. Δεν αντέχουμε ούτε εμείς ούτε οι οικογένειές μας, που στηρίζουμε.

Σήμερα προκύπτει η ανάγκη κάθε ένας από εμάς να μπει ορμητικά στον αγώνα.
Οι σπουδαστές εργαζόμενοι να οργανωθούμε στα σωματεία μας.

Η απεργία στις 14 Νοέμβρη είναι μια μάχη που μας αφορά όλους!

Καλούμε όλα τα μέλη του Συλλόγου να οργανώσουν τον αγώνα στα ΙΕΚ με ενημερώσεις στα τμήματα, με μαζικές γενικές συνελεύσεις κουβεντιάζοντας τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που ζούμε, παίρνοντας αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία και το απεργιακό συλλαλητήριο με το πανό του συλλόγου μας.
Διεκδικούμε:

· Για να έχουμε βιβλία δωρεάν που θα μαθαίνουμε την ειδικότητά μας,

· για να δίνονται δωρεάν τα αναλώσιμα σε μια σειρά από σχολές και τμήματα,

· για να έχουμε θέρμανση και αίθουσες εργαστηρίων,

· για τα προβλήματα στις πρακτικές μας που παραμένουν απλήρωτες,

· για το πάσο, για το δικαίωμά μας στην πρόσβαση στα ΜΜΜ δωρεάν,

· Διεκδικήσαμε και Καταφέραμε να δεσμευτούν ότι ΟΛΟΙ οι άνεργοι σπουδαστές να’ χουν το δικαίωμα να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.