Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥ.Σ.Δ.ΙΕΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ανακοίνωση Γενικής Συνέλευσης
Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής
Από την αρχή της χρονιάς ήρθαμε αντιμέτωποι με την άθλια κατάσταση που υπάρχει στους χώρους των δημοσίων ΙΕΚ, με την εγκατάλειψη και την υποβάθμιση των σχολών μας.
Μας λένε ότι οι σχολές μας αναβαθμίζονται. Την αναβάθμιση τους την βιώνουμε καθημερινά. Με εργαστήρια που είναι πολύ πίσω από την εξέλιξη της τεχνολογίας, στα περισσότερα να υπάρχει έλλειψη αναλώσιμων και που αναγκαζόμαστε να βάλουμε πάλι το χέρι στην τσέπη εμείς. Και αυτά, όπου υπάρχουν εργαστήρια και καθηγητές.
Μας στέλνουν για πρακτική χωρίς αμοιβή ή με μισθό-χαρτζιλίκι. Και αυτή η πρακτική γίνεται σε άσχετες ειδικότητες.
Αναγκαζόμαστε να διανύουμε όλη την Αττική για να μπορέσουμε να βρούμε την ειδικότητα που μας ενδιαφέρει. Και για να το κάνουμε αυτό πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά για την μεταφορά μας αφού μας λένε ότι δεν δικαιούμαστε όλοι πάσο.
Και τέλος μετά από δύο χρόνια σπουδών, εξετάσεων μας λένε ότι πρέπει να πιστοποιηθούμε γι αυτά που έχουμε μάθει.
Για όλα αυτά όμως, δεν φταίει το κακό το ριζικό μας. Φταίει η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της που επιδιώκουν να συνδέσουν τους όρους μόρφωσης - κατάρτισης με την αγορά εργασίας. Δηλαδή οι μεγαλοεπιχειρηματίες να καθορίζουν τους όρους με τους οποίους οι νέοι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στη δουλειά, τους μισθούς, τα εργασιακά δικαιώματα, τις ειδικότητες, τις δεξιότητες με βάση τις σημερινές, αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες τους για να αυξήσουν τα κέρδη τους και όχι με βάση τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες.
Μας κοροϊδεύουν όταν μας λένε ότι οι σπουδές στην Τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση είναι εισιτήριο για την αγορά εργασίας. Λες και λείπει από το 60% των νέων που είναι άνεργοι και έχουν τελειώσει Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, η ειδικότητα.
Θέλουν εργαζόμενους που θα μπορούν να τους εκμεταλλεύονται, δίνοντας τους μισθούς που θα φτάνουν για να μπορέσουν απλά να επιβιώνουν και να πηγαίνουν την επόμενη μέρα για δουλειά, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Μπροστά σε αυτή την επίθεση που δεχόμαστε πρέπει να απαντήσουμε. Πρέπει να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι κόντρα στην υποταγή, τον συμβιβασμό και την μοιρολατρία που μας καλλιεργούν και μέσα στις σχολές.
Γι αυτό πρέπει να δυναμώσουμε τον Σύλλογο Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ. Να παλέψουμε για να μπουν εμπόδια στα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή και το μέλλον μας, στην απαράδεκτη κατάσταση στις σχολές και στην πρακτική.
Για όλα αυτά τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε μέσα στις σχολές αλλά και στην καθημερινή μας ζωή παλεύει ο ΣΥ.Σ.Δ.ΙΕΚ. και καλεί όλους τους σπουδαστές να κάνουν το βήμα για να συντονιστεί η οργανωμένη, συλλογική διεκδίκηση όλων των νέων στην Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση, κόντρα στα μαθήματα υποταγής που δίνουν διάφοροι διευθυντές και καθηγητές.
Δεν χρειάζεται λοιπόν καμιά αναμονή. Να μη χαριστεί ούτε ένα λεπτό στη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Απαιτούμε:
  •    Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών μας, των μαθητών και των σπουδαστών. 
  •     Δωρεάν βιβλία σε όλους τους σπουδαστές και όχι από φωτοτυπίες.
  •   Κατάργηση κάθε πιστοποίησης, κάθε επαγγελματικών εξετάσεων, το πτυχίο η μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.
  •    Καμιά σκέψη για δίδακτρα. Δωρεάν και με κρατική ευθύνη να δίνονται όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα, τα βιβλία κ.ά.
  •    Κατάργηση της μαθητείας, πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση, ασφάλιση και πληρωμή με βάση το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη.  6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο για όσους μαθητές εργάζονται, διευκόλυνση με άδεια και αποδοχές στην πρίοδο των εξετάσεων.
  •     Κάλυψη υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης για όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα αν έχουν ένσημα οι γονείς τους, με την κάρτα του μαθητή.
  •  Εργαστήρια σύγχρονα χωρίς την εμπλοκή εταιρειών και ιδιωτών, βιβλία σύγχρονα με την ευθύνη του κράτους.
  • Δωρεάν μεταφορά για όλους τους σπουδαστές.


Καλούμε τους σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥ.Σ.Δ.ΙΕΚ που θα πραγματοποιηθούν από τις 23/3 έως τις 3/4.

Παλεύουμε για τα δικαιώματα μας,

δυναμώνουμε τον σύλλογό μας