Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Ανακοίνωση του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ για την Εργατική Πρωτομαγιά 2017



Συναδέλφισσα – συνάδελφε,

Συνεχίζουμε, 131 χρόνια μετά το Σικάγο του 1886, την καθημερινή μάχη για να ξημερώσουν καλύτερες ημέρες, για να ζήσουμε σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Από το Σικάγο του 1886 & τη Θεσσαλονίκη του 1936, στην Ελλάδα του 2017 …Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα!

Η Πρωτομαγιά είναι μέρα σύμβολο της πάλης των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας. Οι εργάτες του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, διεκδικούσαν μια καλύτερη ανθρώπινη ζωή για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους. Πάλεψαν για την κατάκτηση του 8ωρου, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία και την υγεία.

Πολλοί από εμάς δουλεύουμε ήδη με ολιγόμηνες συμβάσεις εργασίας, με ωράριο λάστιχο, απλήρωτες υπερωρίες, μεροκάματο που δεν καλύπτει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες μας. Σε πολλές περιπτώσεις η δουλειά είναι «διάλειμμα» από την ανεργία.

Ήταν όμως πάντα έτσι; Η εργατική πρωτομαγιά μας διδάσκει ότι τίποτε δε χαρίζεται! Οι σκληρές συνθήκες δουλειάς, τα εξαντλητικά ωράρια – ήλιο με ήλιο, η δουλειά μέχρι «τον τάφο» ήταν εκείνες οι συνθήκες που ξεσήκωσαν τους εργάτες σε όλο τον κόσμο. Το «δεν πάει άλλο», το «κάτι πρέπει να γίνει» βρήκε απάντηση στον οργανωμένο σκληρό αγώνα ενάντια στους εργοδότες της εποχής τους. Ενάντια σε αυτούς που κλέβανε τον μόχθο των εργατών προς όφελος των κερδών τους.

Ο αγώνας των εργατών με σύνθημα την ανάγκη τους για «8 ώρες δουλειάς, 8 ώρες ψυχαγωγία, 8 ώρες ξεκούραση», ήταν αυτός που χάραξε τον δρόμο για τις κατακτήσεις που σήμερα μας παίρνουν πίσω.

Το Σικάγο του 1886 μπορεί να μοιάζει μακρινό. Ο αγώνας και οι κατακτήσεις των εργατών τότε, σε πολλούς από εμάς μπορεί να μας είναι άγνωστες. Όμως παραμένει εδώ, στον 21ο αιώνα, η ανάγκη μας για ολοκληρωμένη μόρφωση στο επάγγελμα που επιλέξαμε, να μπορέσουμε να έχουμε σταθερή και μόνιμη δουλειά, να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια!

Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε!

Όπως και τότε έτσι και σήμερα, εμπόδιο στην κάλυψη των αναγκών μας και των δυνατοτήτων που υπάρχουν, μπαίνουν τα κέρδη μιας χούφτας οικογενειών που σήμερα κατέχουν τη συντριπτική πλειοψηφία του πλούτου. Πάνω σε αυτή την πραγματικότητα θέλουν να χτιστεί η «ανάπτυξη τους». Είναι ο δρόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προστατεύει τα συμφέροντα των εργοστασιαρχών, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και τσακίζει τις ζωές τους λαού και της νεολαίας. Είναι ο δρόμος που οδηγεί σε πολέμους για τις ενεργειακές πηγές και τα συμφέροντα τους, σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους, δημιουργώντας χιλιάδες πρόσφυγες, όπως κάνουν τώρα στη Συρία.

Μαζί με τους εργαζόμενους συναδέλφους μας, παλεύουμε ενάντια στην πολιτική που στέλνει στην ανεργία τους γονείς μας, που μας θέλει μισό- καταρτισμένους σήμερα για να έχουμε μισή δουλειά και μισή ζωή αύριο. Παλεύουμε ενάντια στους πολέμους που γίνονται για να κερδηθούν νέες αγορές, πηγές και δρόμοι Ενέργειας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.


Διεκδικούμε:

  • Την άμεση εξασφάλιση της πλήρους χρηματοδότησης για όλα τα δημόσια ΙΕΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να πάρουν τα λεφτά που δίνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό στους νατοϊκούς πυραύλους και να τα δώσουν στο λαό και τα παιδιά του.
  • Ούτε ένα ευρώ για αναλώσιμα και εξοπλισμό από την τσέπη μας! Άμεσα να καλυφτούν από το κράτος.
  • Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, στα θύματα των πολέμων και της εκμετάλλευσης.
  • Να φύγουν τώρα οι βάσεις του ΝΑΤΟ από την Ελλάδα που σπέρνουν άδικους πόλεμους και φτώχεια για τους λαούς της περιοχής μας.
  • Να καταργηθεί τώρα η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, που προβλέπει την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία-πρακτική Να υπάρξει νέα απόφαση, και καθιέρωση υποχρεωτικής σύμβασης για όλους τους σπουδαστές που κάνουν πρακτική που θα προβλέπει την αμοιβή μας με βάση τον βασικό μισθό, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Το Δ.Σ του ΣΥΣΔΙΕΚ Αττικής
25/04/2017