Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Ανταπόκριση από την σύσκεψη - συζήτηση που έγινε την Κυριακή 13/2

Αισιόδοξη πνοή για τη συνέχεια του αγώνα!

Την Κυριακή 13 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε επιτυχημένη σύσκεψη - συζήτηση ύστερα από κάλεσμα του Δ.Σ. του ΣΥΣΔΙΕΚ, ώστε οι σπουδαστές να συζητήσουν για τη δράση που θα έχει ο σύλλογος το επόμενο διάστημα, πώς θα συμβάλλουν όλοι σε αυτήν αλλά και προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας είτε στο τμήμα του είτε στη σχολή του. Έγινε φανερό πώς σε κανένα ΙΕΚ η αναβάθμιση που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση δεν γίνεται πράξη ίσα-ίσα όλο και περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν στον αγώνα που κάνουν οι σπουδαστές για να τελειώσουν την ειδικότητά τους και να βρουν δουλειά “αύριο” πάνω σε αυτή.

Βασικό θέμα που κέντρισε την συζήτηση, ήταν η πρακτική, οι δεκάδες απλήρωτες και ανασφάλιστες ώρες που δουλεύουν οι σπουδαστές, στο όνομα της “μαθητείας”, η άθλια κατάσταση που αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλειάς, αλλά και η απαράδεκτη απόφαση του Υπ. Παιδείας, που στερεί το πτυχίο από σπουδαστές που δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν την πρακτική τους έως και 24 μήνες μετά το πέρας το μαθημάτων τους.

Με βάση τα παραπάνω εκφράστηκε η αποφασιστικότητα των σπουδαστών το επόμενο διάστημα, με τον αγώνα τους, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και Επιτροπές σε κάθε ΙΕΚ, να επιβάλουν τα δίκαια αιτήματα τους για πρακτική επί πληρωμή, για πρακτική με κανονική ασφάλιση, για πρακτική με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Το ζήτημα των ανύπαρκτων μέτρων μπροστά στην πανδημία μέσα στις σχολές, η πρακτική των διοικήσεων να “χρεώνουν” με απουσίες όσους “τόλμησαν” να νοσήσουν και να τους “αφήνουν” μάλιστα από απουσίες απασχόλησαν την συζήτηση.

Επίσης τονίστηκε η ανάγκη ο ΣΥΣΔΙΕΚ, να παίρνει σταθερά πολύμορφες πρωτοβουλίες που να αγκαλιάζουν όλες τις πτυχές της ζωής των σπουδαστών, ακριβώς διότι οι ζωές όλων δεν αρχίζουν και τελειώνουν μέσα στους τοίχους των ΙΕΚ. Έτσι σε αυτή το πνεύμα αποφασίστηκε η δημιουργία περιοδικού, η δημιουργία θεατρικής ομάδας του συλλόγου, ομάδας χορού, προτάθηκαν η πραγματοποίηση τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Συλλόγου.  

Αποφασίστηκε ακόμα η συμμετοχή του συλλόγου το Σάββατο 26/02 στο πανεργατικό συλλαλητήριο βάζοντας μπροστά τα αιτήματα μας:

     Άμεση εξασφάλιση κονδυλίου από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αμοιβή της πρακτικής άσκησης για όλους τους σπουδαστές, χωρίς «ναι μεν, αλλά»!

      Μηνιαίες αποδοχές και όχι εφάπαξ με βάση την ΕΓΣΣΕ ή των κλαδικών συμβάσεων (όπου υπάρχουν), πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα ένσημα να υπολογίζονται για τη σύνταξη και ως προϋπηρεσία.

     Η πρακτική άσκηση να είναι ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το Υπουργείο Παιδείας.

          Δωρεάν, επαναλαμβανόμενα rapid test για ΟΛΟΥΣ τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους, το εκπαιδευτικό προσωπικό σε κάθε ΙΕΚ.

          Καμία απουσία σε όσους και όσες έχουν νοσήσει από covid και ήταν σε καραντίνα. Να μην κοπεί κανένας/καμία σπουδαστής/σπουδάστρια!

          Να αυξηθούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ από και προς τις σχολές καθώς και πάσο ανεξαρτήτως ηλικίας.

          Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, συχνές απολυμάνσεις) στη σχολή και στην πρακτική.

          Να μειωθεί ο αριθμός των σπουδαστών ανά τάξη σε 15, με τη δημιουργία περισσότερων τμημάτων, με εξασφάλιση επιπλέον αιθουσών των Δήμων ή της Περιφέρειας.

          Συγγράμματα, προσωπικός εξοπλισμός και αναλώσιμα για τον κάθε σπουδαστή, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη παρακολούθηση των μαθημάτων μας.

 

Μαζί είμαστε πιο δυνατοί

Τηλ. Επικοινωνίας: 6973188580

Email: sysdiek@gmail.com

Facebook: Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής

Instagram: sysdiek_attikis

Site: sysdiek-attikis.blogspot.gr

Στέκι Συλλόγου: Κοίλης 13, Πετράλωνα