Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση - συζήτηση του Συλλόγου μας


Την Κυριακή 14 Νοέμβρη πραγματοποιήσαμε εκδήλωση - συζήτηση του Συλλόγου μας με αφορμή την έναρξη της νέας χρονιάς, αλλά και μπροστά στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 22 Νοέμβρη έως την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη στα Δημόσια ΙΕΚ της Αττικής. Στο κάλεσμα του Συλλόγου ανταποκρίθηκαν δεκάδες σπουδαστές από όλη την Αττική, αποδεικνύοντας ότι κανένας δεν είναι μόνος του και ότι μαζί είμαστε πιο δυνατοί!

Τον πρώτο λόγο πήρε ο πρόεδρος του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου Κώστας Ευθύμερος. Αρχικά, καλωσόρισε τα νέα μέλη του Συλλόγου, όλους εκείνους τους σπουδαστές που διαλέγουν το δρόμο του συλλογικού αγώνα και της συλλογικής διεκδίκησης, κόντρα στον ατομικό δρόμο που πλασάρουν, ειδικά στη νέα γενιά!



Στη συνέχεια, κάνοντας μια ανασκόπηση της δράσης του συλλόγου όλο το προηγούμενο διάστημα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Δ.Σ., με το ξέσπασμα της πανδημίας, να εξασφαλίσει τη λειτουργία και δράση του Συλλόγου, που παρά τις αδυναμίες και τα εμπόδια λόγω των κλειστών σχολών, τα κατάφερε!

Ανέδειξε τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και όλων των προηγούμενων για τη σημερινή κατάσταση στις σχολές μας. Πρώτο και σημαντικό είναι το γεγονός ότι ενώ υπήρχε όλος ο χρόνος για να εξασφαλίσουν «γενικό ρεκτιφιέ» στις σχολές μας, τελικά, με τις σχολές κλειστές, ψήφισε σαν τον ποντικό και με fast track διαδικασίες το νόμο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση!

Νόμος που όπως λέει και η σημερινή κυβέρνηση, είναι για την «αναβάθμιση» των σχολών μας, όμως η πραγματικότητα που αντικρίζουμε μόνο αναβάθμιση δεν είναι: Έχει μειωθεί σημαντικά η κρατική χρηματοδότηση για τα Δημόσια ΙΕΚ, κατά 33,37% στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, φέτος οι σχολές καθυστέρησαν σημαντικά να ξεκινήσουν επειδή δεν είχαν προσληφθεί οι εκπαιδευτές, δεν υπάρχουν βιβλία, γιατί όπως λέει το υπουργείο «δεν χρειάζονται» στους σπουδαστές, τα εργαστήρια είναι «φαντάσματα», αφού ή δεν υπάρχουν ή είναι απαρχαιωμένα, αναλώσιμα δεν υπάρχουν και αναγκάζονται οι σπουδαστές ή να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να μην κάνουν εργαστήρια κλπ. Ακόμη αναφέρθηκε και στην κακή συντήρηση των κτιρίων που φιλοξενούνται τα Δ.ΙΕΚ, με αποτέλεσμα μέχρι και την πτώση ταβανιών όπως στο Δ.ΙΕΚ Ηλιούπολης που ευτυχώς δεν βρίσκονταν σπουδαστές στο χώρο, τάξεις-κοντέινερ όπως στο Δ.ΙΕΚ Μεταμόρφωσης κ.λπ.

Για όλα αυτά, φώτισε τη σημασία που έχει να δυναμώνει καθημερινά ο συλλογικός αγώνας και η συλλογική διεκδίκηση μέσα στις σχολές, να ανεβαίνει ο προβληματισμός, να μη νιώθει κανένας σπουδαστής και καμία σπουδάστρια μόνος ή μόνη, μεταφέροντας και μία πείρα από το προηγούμενο διάστημα με την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων, τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα σε κάθε Δ.ΙΕΚ για να είναι τα «αυτιά και τα μάτια» του Συλλόγου.

Ακόμη, κατέληξε ότι το δυνάμωμα και η συλλογική αγωνιστική δράση του Συλλόγου τα προηγούμενα χρόνια είναι που «μέτρησαν» και πίεσαν για να έχουμε αποτελέσματα, όπως το έκτακτο επίδομα που δεν έδινε η κυβέρνηση στους πρακτικάριους σπουδαστές που εργάζονταν παράλληλα και σε δεύτερη δουλειά και τελικά με τις παρεμβάσεις του Συλλόγο, το πήραν, όπως το ΠΑΣΟ για τα ΜΜΜ, τα αναλώσιμα σε μια σειρά σχολές που κατάφεραν να δοθούν δωρεάν αντί να τα πληρώνουν από την τσέπη τους κ.λπ.!

Για αυτό κάλεσε μπροστά στις εκλογές του Συλλόγου σε μαζικοποίηση του ψηφοδελτίου, αλλά και σε μαζική συμμετοχή σε κάθε Δ.ΙΕΚ στις εκλογές, γιατί τώρα είναι η στιγμή της συλλογικής δράσης και διεκδίκησης για τα σύγχρονα δικαιώματα των σπουδαστών, γιατί η δράση του καθενός και της καθεμιάς μετράει! Κάλεσε να δυναμώσει ο Σύλλογος, να παλέψουν οι σπουδαστές για όλα αυτά που αξίζουν και μπορούν να γίνουν σήμερα με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν. Για αυτό ο ΣΥ.Σ.ΔΙΕΚ βάζει αισιόδοξους στόχους για να δυναμώσει η φωνή μας. Γιατί μαζικός Σύλλογος σημαίνει ότι από καλύτερες θέσεις θα μπορεί να διεκδικεί.

Τέλος, εκλέξαμε την εφορευτική επιτροπή που θα συντονίσει τις εκλογές.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους σωματείων που είχε καλέσει ο Σύλλογός μας για να μεταφέρουν μια εικόνα από τους χώρους δουλειάς που αύριο θα συναντηθούμε. Τα σωματεία ήταν πάντα δίπλα στους αγώνες των σπουδαστών, αλλά και ο Σύλλογος συμπορεύεται μαζί τους!




Τέλος, το λόγο πήραν σπουδαστές από διάφορα Δ.ΙΕΚ. Έγινε πλούσια συζήτηση, με πρωτοετείς και δευτεροετείς να μεταφέρουν την πραγματική κατάσταση μέσα στα Δ.ΙΕΚ τους, από πέρυσι μέχρι σήμερα, τις ελλείψεις και την υποβάθμιση συνολικά που υπάρχει, δίνοντας απάντηση και στην κυβέρνηση που διαφημίζει τη δήθεν αναβάθμιση των σχολών μας! Από τις παρεμβάσεις ορισμένων σπουδαστών που έχουν κάνει ήδη το βήμα να είναι υποψήφιοι στις εκλογές του Συλλόγου, αναδείχθηκε η ανάγκη να υπάρχει εκπροσώπηση στη σχολή τους, όπως φυσικά και σε κάθε σχολή, ότι είναι πολύ σημαντικό για κάθε σπουδαστή που νιώθει αγανάκτηση επειδή οι ανάγκες του για μόρφωση και εργασία με δικαιώματα δεν καλύπτονται σήμερα, να αναλάβει δράση! 




Μέσα από τις πλούσιες και βιωματικές παρεμβάσεις των σπουδαστών βγήκε το συμπέρασμα ότι, παρά όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, μπορούμε να πετυχαίνουμε, να διεκδικούμε, να βελτιωθεί η κατάσταση μέσα από το συλλογικό μας αγώνα, την οργανωμένη πάλη και πως όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί!

Διαπέρασε όλους μας ένα κύμα αισιοδοξίας ώστε να συνεχίσουμε από εδώ και πέρα ακόμα πιο μαχητικά, μπροστά και στις εκλογές του Συλλόγου μας, αλλά και στη νέα χρονιά.

Η βραδιά έκλεισε με stand-up comedy από τον Σίμο Νικολάου και συναυλία με τους Mageline, Demon Fox, Rhyme Riot, Raibo, Φρανκ, Drugitiz, Το Σφάλμα και Dason.

Ο χώρος που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωσή μας (πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Περιστέρι), «επιστράφηκε» πεντακάθαρος, με αυξημένο το αίσθημα ευθύνης από μέλη και φίλους του Συλλόγου μας!