Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Ανακοίνωση του ΣΥ.Σ.Δ.ΙΕΚ Αττικής για την κατάσταση με τις πρακτικές ασκήσεις

 



Μετά και τις τελευταίες δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας σχετικά με την λειτουργία των ΙΕΚ όπου συνεχίζεται η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι κυβέρνηση και υπουργείο είναι πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες και τα δίκαια αιτήματα των σπουδαστών, για άνοιγμα των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μας αλλά και για να ξεκινήσουν οι πρακτικές ασκήσεις όπου εδώ και καιρό είναι σε αναστολή με απόφαση της κυβέρνησης.

Ειδικά το ζήτημα της πρακτικής άσκησης είναι ένα ζήτημα που αφορά χιλιάδες σπουδαστές όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα αφορά σπουδαστές που έχουν τελειώσει από την περσινή χρονιά το Δ.ΙΕΚ και «χρωστάνε» πρακτική, αλλά και σπουδαστές που ολοκληρώνουν φέτος τις σπουδές τους.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα χιλιάδες σπουδαστές να μην έχουμε γνωρίσει την πρακτική εφαρμογή της ειδικότητας που έχουμε επιλέξει, αλλά και να μην έχουμε πάρει οι περσινοί απόφοιτοι τη Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ).  

Την ίδια ώρα με το νόμο που ψήφισε με fast track διαδικασίες η κυβέρνηση, πλέον δεν μπορούν οι σπουδαστές που έχουν τελειώσει το Β’ Εξάμηνο να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση, αλλά μόνο όταν ολοκληρώσουν και το Δ’ Εξάμηνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούμε ακόμη περισσότερο όσοι θέλουμε να κάνουμε την πρακτική μαζί με την σχολή για να βγούμε πιο γρήγορα στην αγορά εργασίας.

Οι πρακτικές ασκήσεις θα μπορούσαν να μην είχαν μπει σε αναστολή, αν η κυβέρνηση υλοποιούσε όλα αυτά που διεκδικούν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς δηλαδή μέτρα προστασίας της υγείας, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ κλπ. Αντί για αυτά η κυβέρνηση και το υπουργείο θεώρησε ότι θα βοηθήσει περισσότερο να μας αποκόψει από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Η κατάσταση στις οικογένειές μας και στη ζωή μας έχει αλλάξει πολύ. Οι οικονομικές δυσκολίες έχουν μεγαλώσει αφού πλέον στις οικογένειές μας μετράμε ανέργους, σε αναστολή εργαζόμενους. Παράλληλα πολλοί αναγκαστήκαμε να πιάσουμε μία και δύο δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα. Κάτι που σημαίνει ότι μπαίνουμε στο δίλλημα να ξεκινήσουμε πρακτική άσκηση απλήρωτοι και ανασφάλιστοι – γιατί με αυτούς τους όρους γίνεται η πρακτική άσκηση - και να κυνηγήσουμε τα όνειρα μας ή να δουλεύουμε οπουδήποτε για να επιβιώσουμε;

Γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό αυτό που διεκδικεί ο Σύλλογός μας εδώ και χρόνια, η πρακτική άσκηση να αμείβεται και να ασφαλίζεται. Άλλωστε η πρακτική άσκηση αποτελεί κανονική εργασία και μάλιστα για 960 ώρες χωρίς να δικαιούμαστε ούτε 1 ευρώ, πολλές φορές σε άσχετη ειδικότητα από αυτήν που σπουδάζουμε και χωρίς καμία εποπτεία από το υπουργείο! Μέσα από τη δικιά μας απλήρωτη εργασία όμως η κάθε επιχείρηση βγάζει κέρδη, για αυτό και πολλές μας περιμένουν πως και πως!

Το πρόβλημα είναι ουσιαστικό και η κατάσταση απαράδεκτη και πραγματικά βάρβαρη!


Εμείς σε όλα αυτά απαντάμε «Ως εδώ!», παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!


«Ως εδώ, ανοίξτε τώρα τις σχολές μας με

 όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας!»


«Ως εδώ, να ξεκινήσουν οι πρακτικές ασκήσεις

με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας!»


Εμείς διεκδικούμε να ξεκινήσουν οι πρακτικές για να γνωρίσουμε την πρακτική εφαρμογή της ειδικότητας μας με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, αλλά και: 

·   Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το Υπουργείο. Όλοι οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα ένσημα να υπολογίζονται για τη σύνταξη και να αμείβονται με βάση τη ΕΓΣΣΕ ή των κλαδικών συμβάσεων (όπου υπάρχουν).

·         Να μπορούμε να κάνουμε πρακτική άσκηση από το τέλος του Β’ Εξαμήνου όπως ήταν!

·    Να δοθεί οικονομική ενίσχυση σε όλους τους σπουδαστές που έκαναν πρακτική και μαθητεία και βρίσκονται σε αναστολή.

·         Να ενταχθούν στο επίδομα ανεργίας όλοι οι άνεργοι σπουδαστές.

Να σταματήσει το μαρτύριο της αναμονής! Να ξεκινήσουν τώρα οι πρακτικές ασκήσεις!

Απαιτούμε εδώ και τώρα όλα τα παραπάνω χωρίς να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος!

 

Το Δ.Σ του ΣΥ.Σ.Δ.ΙΕΚ Αττικής

24/4/21

 

 Έλα σε επαφή με το Σύλλογο σου!

·         Τηλ. Επικοινωνίας: 6988069521 Κώστας, 6971851391 Δημήτρης

·         Email: sysdiek@gmail.com

·         Facebook: Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής

·         Instagram: sysdiek_attikis

·         Site: sysdiek-attikis.blogspot.gr

Στέκι Συλλόγου: Κοίλης 13, Πετράλωνα